Bugün - 27 Nisan 2024 Cumartesi
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Yazar Detayları

Mehmet İlker YALÇIN

Mehmet İlker YALÇIN - METROPOL KÖY

METROPOL KÖY
Yazı Tarihi: 13 Ekim 2020 Salı

6360 sayılı yasa… hani şu meşhur “Bütünşehir” yasası diye adlandırılan, Büyükşehir Belediyelerine ilin idari sınırları kadar sınır çizip köyleri mahalle yapan, belde belediyelerini kapatan yasa…

İlk lanse edildiğinde büyük umutlar yüklenmişti. Adeta kurtarıcı yasa olarak ortaya konmuş, yerel yönetimleri yeniden tasarlayarak vatandaşa hizmetin daha hızlı ve daha çok gitmesini sağlayacaktı.

Yasa öncelikle hizmetten çok rant kapısı haline geldiği iddia edilen belde belediyelerini kapattı. Sonrasında ise neredeyse bütün altyapı hizmetlerini ve hatta reel bazda göze görünür ne kadar belediye hizmeti varsa hepsini Büyükşehir Belediyelerinin yetki alanına verdi. İlçe belediyeleri çöp toplayan, sokakları süpüren birkaç sosyal proje üreten küçük yapılar olarak bırakıldı.

6360 ile yetkiler öyle bir belirlendi ki, adeta bazı işler kimin olduğu belli olmasın da yerine getirilemesin diye kurgulanmış gibiydi. Yollar ve caddelerde bile öyle bir karmaşa hâkim oldu ki, ilçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyeleri arasında yetki karmaşası had safhaya vardı. 

Şimdi aslında elimizde Belediye reisi olan koca koca metropol köyler kaldı. Hadi bir araya gelin de yerel yönetimleri bir karıştırın deseniz bu kadar karıştırılamazdı.

Tabi suçu sadece yasaya ya da yasa koyucuya da atmamak lazım. Yasaları uygulayan kurum ve insan faktörü de önemlidir. Dünyanın en kusursuz yasa metnini bile yazsanız, iş bilmez yönetici, uygulayıcı onu öyle bir anlar ve uygular ki siz hukuk eğitiminizi bırakın, okuma ve anlamanın öğretildiği Türkçe Eğitiminizi sorgularsınız.

Hem fiziki hem de hukuki alt yapısı olmadan yürürlüğe konan bu yasanın zamanın ruhuna uygun, toplumun ihtiyaçlarına cevap veren şekilde değiştirilmesi gerektiği hususu uygulamada olan herkes tarafından dillendirilmekteydi. Hatta benim de katıldığım yerel yönetimlerle ilgili çalıştaylar sonunda değiştirilmesi ile ilgili kararlar bile alınarak kanun hazırlama komisyonları bile oluşturulmuştu.

Nihayet Ankara kulislerinden sanırım 50 ya da 60 maddelik kapsamlı bir değişikliğin 2020 yılı içinde meclise getirilerek yasalaştırılarak yeni bir Yerel Yönetimler Yasasının çıkacağı haberini aldık. Duyduğum kadarıyla, ilçe belediyelerinin yetkileri arttırılarak bazı hizmetlerin ilçe belediyelerine verileceği, böylece Büyükşehir Belediyelerinin yükünün hafifletileceği, yine Belediye Meclislerine belediye başkanlarındaki bazı yetkilerin devredilerek sorumluluk paylaşımına gidileceği şekilde değişiklikler içeriyor. 

Umudum, bu değiştirilmesi elzem olan, hizmeti engelleyen hususlar değiştirilirken yine siyasi polemiklere malzeme yapılmaması. Vatandaşın hak ettiği hizmeti öyle ya da böyle alabilmesi.

Umut fakirin ekmeği demiş ya atalarımız. Biz de umut ediyoruz işte. Yaşanacak bir Mersin umut ediyoruz, hakikaten arzuladığımız hizmetleri almayı umut ediyoruz. Başka illerden gelen misafirlerimize sadece doğa deniz vs. gibi doğal güzellikleri değil, gelişmiş, modern şehircilik ilkelerine uygun bir Mersin göstermeyi umut ediyoruz ve en önemlisi evlatlarımıza bugünkünden daha iyi bir Mersin bırakabilmeyi umut ediyoruz.

Ne çok şey umut ettik değil mi?   

 
İletişim E-Posta: - Telefon:


 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
NASIL YANİ?
UTANMAZLIĞIN ANATOMİSİ
METROPOL KÖY
DİASPORA
DANSÖZ
KARA OZAN
BAROCULUK
Diğer Yazarlar

TÜRKİYE'DE KİRACI OLMAK
MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
GÖZÜNÜZÜ KAZANDAN AYIRMAYIN..!
İŞÇİ DOSTU BAŞKAN
Koronavirüs’te sınıfta kaldık Mersin!
SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
ROZETİN FENDİ MAZBATAYI YENDİ
İYİ FUTBOL VE ŞANS..
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,15ms