Bugün - 27 Nisan 2024 Cumartesi
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Türk lojistiğine pandemi dopingi

Salgınla başlayan süreç sonrası ekonomi dünyasındaki değişimler, parasal sınırlar, taşıma fikirleri, ürünleri daha kısa yoldan güvenli limanlara ulaştırma çalışmaları yoğun bir trafik akışında sürüyor.

Ekonomi Haberi - 16 Ekim 2020 Cuma - 16:12
Salgınla başlayan süreç sonrası ekonomi dünyasındaki değişimler, parasal sınırlar, taşıma fikirleri, ürünleri daha kısa yoldan güvenli limanlara ulaştırma çalışmaları yoğun bir trafik akışında sürüyor.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Salgınla başlayan süreç sonrası ekonomi dünyasındaki değişimler, parasal sınırlar, taşıma fikirleri, ürünleri daha kısa yoldan güvenli limanlara ulaştırma çalışmaları yoğun bir trafik akışında sürüyor. Çin gibi dünyaya adını altın harflerle yazdıran dev, güveninin sarsılmaya başlamasıyla yerini yeni oyunculara bırakmaya başladı. Çin bu yarıştan kopmak istemese de salgının yeniden tekrarlanma korkusu lojistikte Türkiye gibi güçlü bir rakibi orta sahada boy göstermeye zorladı. Güvenli adımlarla ilerleyen Türkiye, bu süreçte başlattığı aktif rolü bırakmadan daha da güçlendirerek sahada kalıcı bir yer edinmek istiyor. Altyapı yetersizliği nedeniyle geçiş sürelerinin 4 katına çıktığına dikkat çeken sektör temsilcileri, hükümete sorunun kalıcı çözümü için adım atması çağrısında bulunuyor.

"TÜRKİYE'YE AYDA 350 BİN EURO DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLIYORUZ"

İhracatta Avrupa ve Asya ülkelerine yaş sebze-meyve, taze-donmuş balık ve kesme çiçek, ithalatta ise kuluçka yumurta, ilaç, çiçek ve hammaddelerin frigofirik taşımacılığını yapan Flay Lojistik firmasının Genel Müdürü Süleyman Aktaş ile firma faaliyetlerini ve lojistik sektörünün sorunlarını konuştuk. Firmalarının 1995 yılında Mersin'de kurulduğunu anlatan Aktaş, Mardin'de de şubelerinin bulunduğunu, yurtdışında ise Hollanda ve Almanya'da iştirakleri bulunduğunu aktardı. Aktaş, firmalarının 12 araçla başladığı serüveni şimdilerde 50 araçla aylık 800 bin Euroluk iş hacmi ile sürdürdüklerini kaydetti. Ayda ortalama 80 araç ihracat malı taşıyarak ülkeye 350 bin Euro döviz girdisi sağladıklarını belirten Aktaş, artan talep üzerine araç filolarını arttırmayı hedeflediklerini bildirdi. Genel Müdür Aktaş, önümüzdeki günlerde gümrüklü bir soğuk hava depo antreposu yapmaya hazırlandıklarını dile getirdi.

"SINIRDA ALTYAPI ARTAN TALEBİ KARŞILAMIYOR"

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye ekonomisinde de taşları yerinden oynatan küresel salgından en fazla etkilenen sektörlerin başında taşımacılık ve lojistik sektörünün geldiğini ifade eden Aktaş, şunları kaydetti:

"Pandemi sürecinde lojistik sektörü hiç durmadı. Hep çalıştı. Fakat getirilen 14 gün karantina süreleri ile birlikte araçlarımız gümrük kapılarında kaldı. Yaş meyve-sebzeler araçların içinde çürüdü. Şoför bulmakta zorluk çekildi. Bu süreçte devletin lojistik sektörüne yeterli desteği ne yazık ki olmadı. Ama ihracatın akışının durmaması için Kapıkule'de yapılan tampon bölgesi sektörümüze can suyu oldu. Şu an Kapıkule'de randevu sistemine geçildi fakat raf ömürleri kısa olan taze balık, yaş meyve-sebze taşıyan araçla kuru yük taşıyan araçlar aynı sıradan randevu veriliyor. Sektör temsilcileri olarak bu durumun acilen çözüme kavuşturulmasını beklemekteyiz. Sektörümüz ülkemize en fazla döviz girdisi sağlayan sektörlerin başında gelmektedir. Ama buna rağmen kaderine terk edilmiş sahipsiz bir sektör olduğumuzu düşünüyorum. Devletin sektörümüze destekleri ne yazık ki yetersiz kalmaktadır. Özellikle şu anda Macaristan ile yaşanan geçiş belgesi(dozvola) sorunu nedeniyle Türk firmaları çok ciddi cezalara maruz kalmaktadır. Küresel salgın krizinde Türkiye'nin Çin'e alternatif ülke olması ve Avrupa'dan gelen siparişlerin hızlanmasıyla ihracat hızlanmış, sektörümüzde de işlem hacimlerimizde ciddi artış yaşanmıştır. Ancak yükler sınırda bekleme süreleri neredeyse 4 kat arttı. Avrupa'ya giremiyor. Bulgar sınırını aşmak için 98 saat bekleyen araçlar var. Sınırda altyapının artan talebi karşılayamadığını düşünüyoruz. Yaşanan bu sorunlar ihracatımızın önünde büyük engel teşkil etmektedir. Sektör temsilcileri olarak Türkiye'nin global tedarik zincirindeki avantajlı konumunu kaybetmesinden endişe etmekteyiz. Bu konuda hükümetten acil çözüm bekliyoruz. Avrupa'ya çıkışta araç geçiş kapasitelerinin arttırılması yada frigoların beklememesi için geçişlerde ayrıcalık tanınması gerektiğini düşünüyoruz."

 
Anahtar Kelimeler:Salgınla, başlayan, süreç, sonrası, ekonomi, dünyasındaki, değişimler, parasal, ,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Ekonomi Haberleri
Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu'nda yapılan değişikliklere destek
Mersin Limanı doldu taştı
Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti

Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti
Kiraları ev sahipleri artırıyor!
Konut kiralarında fahiş fiyat uygulayanlar mercek altında
Mersin’de ev kiraları 2-3 kat arttı
Mersin’in ihracatı 6 milyar doları buldu
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,90ms