Bugün - 26 Nisan 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Vaka sayıları gizleniyor mu?

Sağlık Bakanlığının açıkladığı vaka sayılarını meclis gündemine taşıyan ve konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için soru önergesi veren HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Covid 19 salgını nedeniyle hastanelere başvuran ve testi pozitif çıkan hastaların kaç tanesi ‘hasta’ kaç tanesi ‘vaka’dır? Bakanlığınız tarafından günlük olarak açıklanan ölüm oranı sayılarında hasta mı yoksa vaka sayıları mı dikkate alınıyor?” diye sordu.

Siyaset Haberi - 2 Ekim 2020 Cuma - 17:23

Sağlık Bakanlığının açıkladığı vaka sayılarını meclis gündemine taşıyan ve  konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için soru önergesi veren HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Covid 19 salgını nedeniyle hastanelere başvuran ve testi pozitif çıkan hastaların kaç tanesi ‘hasta’ kaç tanesi ‘vaka’dır? Bakanlığınız tarafından günlük olarak açıklanan ölüm oranı sayılarında hasta mı yoksa vaka sayıları mı dikkate alınıyor?” diye sordu.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Sağlık Bakanlığının açıkladığı vaka sayılarını meclis gündemine taşıdı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

 

TOPLUM NEDEN SAĞLIKLI BİLGİLENDİRİLMİYOR?

 

Toplumun kahır ekseriyetinin, salgınla mücadele konusunda hükümetin yeterli düzeyde imkanları seferber etmediğini düşündüğünü iddia eden Turan, “Toplumu böylesi bir düşünceye sevk eden temel neden AKP hükümetinin salgına ilişkin verdiği bilgilerin insanların gündelik hayatında karşılaştığı tablo ile önemli oranda çelişkili olmasıdır. İnsanlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her gün açıkladığı vaka ve ölüm sayılarından daha fazla bireyin covid 19 salgınına yakalandığını ve ciddi oranda ölümlerin olduğunu düşünmektedir.  30.09.2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın covid 19 salgınını ilişkin günlük yaptığı açıklamada “Testi pozitif çıkanların her biri vakadır, büyük kısmı belirti göstermiyor. Testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesinin anlamı ile hasta kelimesinin anlamı aynı değildir” yönünde sarf ettiği sözler kamuoyunda ciddi tepkilere neden olmuştur. Tepkilerin nedenlerinden biri Türkiye’de altı aydır salgının görülmesinden bu yana “hasta” ve “vaka” ayrımının neden bu kadar zaman geçmesine rağmen şimdi yapıldığıdır. Bir diğer daha önemli tepki ise geçmiş dönemdeki açıklanan covid 19 salgınına ilişkin verilerden daha çok vaka ve ölüm oranlarının olduğunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından itiraf niteliğindeki açıklamasınadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 11 Mart’tan günümüze kadar hemen her gün covid 19 ile mücadele konusunda şeffaf bilgilendirmenin önemine dikkat çekmesine rağmen topluma sağlıklı bilgilendirme yapmaması toplumda büyük bir infial yaratmıştır” dedi.

 

ŞEFFAF BİLGİ AKTARIMI ENGELLENİYOR MU?

 

HDP’li Turan’ın “Covid 19 ile mücadele konusunda toplumun sağlıklı bilgilendirilmesi durumunda verilen mücadelenin Türkiye’de gittikçe artan vaka sayılarının önüne geçmek zor olmayacaktır” ifadelerine yer verdiği önergesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu sorular soruldu: “Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden 30 Eylül 2020 tarihine kadar “hasta” “vaka” ayrımının yapıldığının topluma açıklanmamasının gerekçeleri nelerdir? Türkiye’de altı ay sonra “hasta” vaka” ayrımının yapıldığının söylenmesinin nedeni bu zamana kadar saklanan ölüm ve vaka sayılarının artık gizlenememesi midir? Covid 19 salgını nedeniyle hastanelere başvuran ve testi pozitif çıkan hastaların kaç tanesi “hasta” kaç tanesi “vaka”dır? Bakanlığınız tarafından günlük olarak açıklanan ölüm oranı sayılarında “hasta” mı yoksa “vaka” sayıları mı dikkate alınıyor? Türkiye’de 2020 yılı ölüm oranları sayısı son yıllardaki ölüm oranı ortalamasında fazla çıkmaktadır. 2020 yılında ölüm oranlarının fazla çıkmasını nasıl açıklıyorsunuz? Bakanlığınız tarafından açıklanan günlük verilerin şeffaf olmamasının covid 19 salgınında ölüm oranlarını arttırdığının farkında mısınız? Bakanlığınız tarafından altı aylık açıklanan verilerin kamuoyunu yanılttığını düşünüyor musunuz? Bakanlığınız tarafından altı aydır açıklanan verilerin şeffaf olmadığını düşünen kamuoyu için gerçek verileri açıklamayı düşünüyor musunuz? Bakanlığınıza topluma şeffaf bilgi aktarımını engelleyen veya baskılayan kurum veya kişiler var mıdır?” 

 
Anahtar Kelimeler: Sağlık, Bakanlığının, açıkladığı, vaka, sayılarını, meclis, gündemine, taşıyan,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Siyaset Haberleri
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”

Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Öz: “5 başlık altında 33 projemiz hazır, Toroslar için geliyoruz”
Toroslar’da Seçim Koordinasyon Merkezi açıldı
“Liderimiz Devlet Bahçeli’nin Mersinimizi ziyareti Cumhur İttifakı’nın gücüne güç katmıştır”
MHP Toroslar Belediye Başkan Adayı Ali Öz: “Birlikte yönetmeye talibiz”
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,95ms