Bugün - 27 Nisan 2024 Cumartesi
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Hastane Caddesi renklenecek

Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi (MEÜ) İçel Sanat Kulübü ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, Hastane Caddesi’ni eski canlı günlerine kavuşturmak adına ‘Uluslararası Hastane Caddesi Sanat Projesi’ Festivali düzenleyecek.

Kültür Sanat Haberi - 28 Ekim 2019 Pazartesi - 15:07
Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi (MEÜ) İçel Sanat Kulübü ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, Hastane Caddesi’ni eski canlı günlerine kavuşturmak adına ‘Uluslararası Hastane Caddesi Sanat Projesi’ Festivali düzenleyecek.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi (MEÜ) İçel Sanat Kulübü ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, Hastane Caddesi’ni eski canlı günlerine kavuşturmak adına ‘Uluslararası Hastane Caddesi Sanat Projesi’ Festivali düzenleyecek. Bugün düzenlenecek festivalin duyurusu ve programı hakkında Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) basın toplantısı düzenleyen Mersin Üniversitesi Güzel sanatlar fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurseren Tor, “Çoğu zaman, bir kentte yaşamanın aslında bir imgede yaşamak olduğu unutulur. O kentin caddeleri, bulvarları, kıyı şeritleri, tarihi binaları, görkemli köprüleri, alışveriş merkezleri ve sokak satıcıları hep bir izlenimi pekiştirir gibidirler. Üstelik bir kenti algılayış zaman içinde olduğu, kişiden kişiye de değişir. Herhalde aynı olduğunu ileri sürebildiğimiz tek şey, olsa olsa akla gelen sorulardır:  İçinde hareketli bir yaşantının sürdüğü bir kentin yapısı tam olarak ne anlama gelmektedir? Yaşadığımız kente ilişkin edindiğimiz imge hangi duyarlığın ürünüdür?  Bir yerde iki kere kaybolmak mümkün müdür?  Kişisel tarihimize eşlik eden bir kent tarihinden söz etmek mümkün mü? Diye sormaktadır Şehir Planlamacısı Kevin Lynch. İnsanların kenti algılayışlarında ne gibi farklılıklara yol açtığından sokak görüşmelerinden çıkan sonuçlara kadar pek çok ayrıntıdan oluşan bu etkinlikler serisi, bir kentte kurulan ilişkinin aslında hiç de basit bir şey olmadığının en önemi kanıtı. Çünkü aslında içinde yaşarken fark etmiyor olsak da ne kentin kendisinin ne de sahip olduğumuz imgenin durağan olduğunu söylemek mümkün” dedi.

“HASTANE CADDESİ BİR ÇEKİRDEKTİR. AKDENİZ BÖLGESİNİN SEMBOLÜDÜR”

“Yaşadığımız kentle ilgili hala bir imge yoksa;  yollar, sınırlar/kenarlar, bölgeler, düğüm/odak noktaları ve işaret öğelerine dikkatlice bakmak zorunludur. Bir kentin karakterini oluşturmada önemi yadsınamayan bu öğeler bize bütünsel kentle olan iletişimimizde,  yön bulmamızda, iki boyutlu olarak algılanan içsel ve dışsal algılarımızı güçlendiren ticari bölgeler yani finansal alanda ve Pazar alanında bölgeler birbirine yakındır ve süreklilik gösteren belirgin bir bölgeler mozaiği oluşturur” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tor, “Kavşak ve ulaşımın kırılmaya uğradığı düğüm ve odak noktaları zorlayıcı bir önem taşır. Çünkü bu noktalar yaya ve araç kullananın dikkatinin arttığı yerlerdir. Kavşaklarda yer alan unsurların konumları kent meydanı ve diğer bölgelere geçişleri işaret eder. Aslında Mersin’in tam orta noktasında yer alan bu ticari bir alan olan diğer adıyla Hastane Caddesi bir çekirdektir. Akdeniz Bölgesinin sembolüdür.  Ulu Cami yanından Eski Mersin Hastanesi’ne kadar tüm KuvayiMilliye Cadde’sinde gerçekleştirmesi planlanan bu etkinlik; kentimizde yaşanan kültürel, sosyal ve ekonomik bunalıma nispeten bir ilaç olacaktır.  İlki yapılacak olan proje;  bu caddenin  İşlevi ve önemi konusunda tanınırlığı,  Turistik gelişmesi konusunda işlevsel tutumunun güçlenmesi, Kent ekonomisine katkı sağlanması, katkı sağlayan kurum kuruluş ve bireyeler destek verilmesi,  Kültürel ve sanatsal kalkınmanın geliştirilmesi,  Tarihi ve doğal dokunun korunması ve görünürlüğü,  Ticari ilişkilerin uluslararası ortamlarda tutunması,   Kuşaklar ve milletlerarası güvenirliğin ve tanınırlığın sağlanması konusunda araç olacaktır” diye konuştu.

“BELEDİYELER VE STK’LAR KATKI SUNMALI”

“Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz, Mezitli Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Pegasus Hava Yolları, Gradi Reklam Şirketi ve İçel Sanat Kulübü ayrıca üyesi bulunduğum Sokak Ekonomisi Platformu İşbirliği ile küratörlüğünü üstlendiğim 19 Mayıs 2019 tarihli “Mersin Uray Art 2019 “ etkinliğinin devamı olarak planlanmıştır.  Yöntem olarak Sanat, sanata dair uygulamalı ve teorik etkinlikler yer alacaktır. 1 (Bir) gün sürecek etkinlikte caddenin tarihi ve işlevsel önemi hedef alınmıştır. Bu bağlamda ; tüm Kuvayimilliye Caddesi’nde   sokak sergileri, konserler, Video Mapping, yabancı ve yerel esnafların satış tezgahlarının da yer alacağı pazarlar, yerel ve yabancı sanatçıların açık atölyeleri gibi tüm etkinlikler caddenin sağ ve sol şeridinde yer alacaktır. Trafiğe kapatılmış olan yayanın dolaşım özgürlüğünün ve yoğunluğunun sağlanacağı bu güvenli ortamda canlı sanatsal etkinlerini canlı izleyecektir. Kaybolmak üzere olan dostluk ve “Misafirperverlik” değerlerimizin yeniden kazanılması diğer hedeflerden biridir” diyen Tor, “Kültürlerarası diyalogda öneminin göz ardı edilemeyeceği yerellikte- kentlilik ilişkisinin geliştirileceği bu süreçte İşlevini nispeten yitirmiş, Gümrük Meydanı , Yoğurt Pazarı, Metropol binası, Kuru Çeşme, eski devlet Hastanesi binaları ve cadde üzerindeki tarihi binalar için planlanan gösteri, sergi ve konser gibi etkinlikler yer alacaktır.  Sokak Ekonomisi Platformunun da yer alacağı bu süreçte Dünya Esnaflar Birliği olarak Launch Self Workers Global, Graduate Instıtute Geneve katılımıyla da Hindistan, İspanya, Arjantin, İsviçre, Almanya ve İtalya’dan ekipler etkinliğimizi şenlendireceklerdir. Ülke çapında da Giresun, Trabzon, Ankara, İstanbul vs. kentlerden ekipler etkinliğe katılacaklardır. Akademik ve profesyonel esnafların görüş, bilgi ve önerileri çerçevesinde Panel ve konferanslar serisi doğrultusunda esnaf, sanatçı ve ilgili yetkililer bu bilgi paylaşımı içinde yanımızda olacaklar. Etkinliklerin türü ve nitelikleri konusunda ise Metropol binasının 4 bir yanında video Mapping, Süslü çeşmesinde düzenleme, Hastane binasında ve bahçesinde sergi ve canlı müzik etkinleri planlanmaktadır. Yerel ve evrensel ortamlarda kentimizin kalbinin attığı ülkenin akupunktur noktası dediğimiz bu önemli yerde etkinlikler yanında genel kent estetiğini destekleyecek sokak estetiği, sanat, doğa, tarih ve hafızalarımızı teşhir eden tarihi binalar, dükkanlar  ve  yeşil sokak ile nefes alınan bir “eko cadde” yani yaşanabilir bir caddeye dönüştürülmesi planlanmıştır. Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Mersin Ticaret Sanayi Odası, Metropol İş Merkezi, Giresun Üniversitesi, Baro Başkanlığı ve Sokak Ekonomisi Platformu ve Mersin Kent Konseyi işbirliğinde uygulamaya geçirilmesi bir çok kentsel sorunları ve bölgesel problemleri gidereceği gibi diğer kurumlara ve yerel yönetimlere örnek olacaktır” şeklinde konuştu. 

 
Anahtar Kelimeler:Mersin, İl, Kültür, Turizm, Müdürlüğü, Mersin, Üniversitesi, (MEÜ), İçel, Sanat, ,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Kültür Sanat Haberleri
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
MERSİN'DEKİ KEYİFLİ AKŞAMLARIN 'ROTA'SI
AK Parti Mersin Milletvekili Adayı Kıratlı’dan 23 Nisan mesajı

AK Parti Mersin Milletvekili Adayı Kıratlı’dan 23 Nisan mesajı
Akdeniz’de “Grup Tillo” Rüzgârı
Mezitli ’devlet tiyatrolarına’ ev sahipliği yapacak
Halk ozanı için destek konseri
Toroslar’da çocuk olmak varmış!
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,87ms