Bugün - 19 Mart 2024 Salı
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Yazar Detayları

Zeynel ASLAN

Zeynel ASLAN - İŞİ EHLİNE BIRAKMAK

İŞİ EHLİNE BIRAKMAK
Yazı Tarihi: 14 Eylül 2020 Pazartesi

Toplumsal yaşamda her insanın birey olarak kendine özgü yaşantısı, işi ve toplumsal yaşama katkı sağlayıcı bir rolü vardır. Yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılamada başkalarından destek alırken başkalarının ihtiyaçlarını karşılamada toplumdaki iş rolümüz gereği biz de görev üstleniriz. Bu destekleri alırken daima en iyi hizmeti sunan uzman kişileri seçmeye çalışırız. Sağlıkta en iyi doktoru, çocuğumuzun eğitiminde en iyi okulu, öğretmenleri vs. araştırıp seçeriz. Hiçbir zaman kendimiz doktorluğa soyunup ameliyat yapmayız. Otomobilimizin arızasını kendimiz gideremeyiz. Aracımızın arızasını gidermesi için üç beş tamirciye aracı teslim etmeyiz. Bir usta seçip aracımızı ona teslim ederiz. Çünkü her branşta işinin ehli kişileri bulup kaliteli hizmet almaya çalışırız.

Fakat bir kısım gayrimenkul sahipleri emlakçılığa soyunarak gayrimenkulünü kendisi satmaya çalışır. Tek bir emlakçıyla çalışmak yerine, satmak istedikleri gayrimenkullerine sahibinden afişini asıp birçok emlak ofisine uğrayarak  “Müşteriniz varsa getirin.” mantığı ile daha kısa sürede satılacağına inanırlar. Aslında bu tam ters etki yaratmaktadır. Satışı istenen gayrimenkul birçok emlak ofisine verildiğinde hiçbir ofis o gayrimenkul için reklam çalışması yapamaz. Sadece aklının bir kenarında tutar. Talep geldiği zaman elinde ki portföylerin içerisinde müşterisine sunacağı alternatif kalmayınca bir ihtimal müşterisini götürür. Çünkü gayrimenkul de sahibinden afişi asılı olduğundan, dürüst olmayan müşteriye yer gösterme belgesi de imzalatılmamışsa müşteri sonradan giderek mülk sahibi ile rahatlıkla irtibata geçecektir. Emlakçı reklam çalışması yaptığında da yaptığı çalışmayı gören alıcılar, gayrimenkulün konumundan sahibine ulaşacağı için emlakçının verdiği emek boşa gidecektir. Bu yüzdendir ki profesyonel çalışan emlak ofisleri böyle bir portföyü kabul edip çalışma yapmazlar. İnternet ilanlarına baktığınızda aynı gayrimenkulün birçok fiyatlandırma ile satışta olduğunu görebilirsiniz. Bu tür gayrimenkulleri bölgesinde bularak sahibine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Çünkü bu tür ilanlarda emlak ofisinin emeği istismara açık durumdadır. Bu tür çalışma yapan emlak ofisleri de kuşun gelip taşa çarpacağına inanan emlak ofisleridir.

Ayrıca sahibinden ilanını görüp çat kapı evinize bakmak isteyen hiç tanımadığınız kişiler çok olacaktır. Siz her an evde olamayacağınızdan, ailenizle yaşadığınız ev de her an müsait olmayacaktır. Eşiniz veya çocuğunuz savunmasız evde yalnız olabilirler. Bunu evi görmek isteyenlere anlatmanız zor olacaktır. En önemlisi her zili çalıp evi görmek isteyenlerin müşteri olmayıp art niyetli kişilerin bakmak bahanesiyle kolayca evinize girebilecek olma ihtimalini aklınızdan çıkarmayın. Emlak ofisiyle çalıştığınızda, müşteri evinize bakmak istediğinde öncelikle sizi arayıp müsait olduğunuz zaman için randevu talep ederek müşteriyi getirecektir. Art niyetli kişiler emlakçıyı arayarak ev görmek istemezler. Şayet olsa dahi en azından emlakçı sizin yanınızda size destek olacaktır.

Gayrimenkul satış yetkisini profesyonel bir emlak ofisine verdiğinizde, emlak ofisi sahiplenerek gayrimenkulün en kısa zamanda satılması için gayret sarf edecektir. İnternet ortamında ilanlar verecek, listesindeki potansiyel müşterilerine ve yatırımcılarına tanıtım için sunumlar yapacaktır. Emeğinin ve çabasının boşa gitmeyeceğini bildiğinden rahatlıkla piyasada beraber çalışıp paylaşımda bulunduğu, sizin ulaşabileceğiniz emlak ofisinden daha fazla diğer emlak ofisleriyle paylaşarak satışını kısa sürede geçekleştireceklerdir.

Müteahhitlerde tek bir emlak ofisiyle anlaşmayarak satış ofisi adı altında inşaatın bir bölümünde satış ofisi açarak yapmış oldukları projedeki dairelerini satmaya çalışırlar. Tabii ki bir emlak ofisi gibi çaba sarf edemezler. İnternet satış sitelerinde genelde abonelikleri olmadığı için fazla reklam veremezler. Tesadüfen gezerek gelip bulan belki birkaç konut arayanlara satabilirler. Onun haricinde çoğunlukla %90 emlak ofislerinin getirdikleri müşterilere dairelerini satarlar. Bu satış ofisleri kendileri için zarardır aslında. Satış Ofisine gelen akraba, eş dost ve arkadaş ziyareti sohbetlerinde yapılan ikramlar, ofiste görevlendirilen en az bir çalışanın ücreti, ofis elektrik su giderleri kendilerine minimum aylık 6.000 ile 8.000 TL arasında maliyet oluşturacaktır. Projeden, inşaat aşamasında daire alıp inşaat bittikten sonra satmak isteyen yatırımcılar, genelde emlak ofisleriyle çalıştığı için daha kısa sürede satarak yatırımlarını nakde dönüştürürler. Müteahhitler de bir emlak ofisiyle anlaşarak satış yetkisini verdiğinde bu masraflardan kurtulup, emlakçının sıkı çalışması sonucunda daha kısa zamanda dairelerini satacaklardır.

Elbette ki her gayrimenkul sahibinin kendi malını satmaya ve kiralamaya hakkı vardır. Fakat hukuki yönden hata yapıp mağduriyet yaşamamak ve yaşatmamak için satışta ve kiralamada profesyonel bir emlak ofisiyle çalışılması satıcıların, alıcıların ve kiracıların daima avantajına olacaktır.

 
İletişim E-Posta: - Telefon:


 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
ETİK OLMAK
İŞİ EHLİNE BIRAKMAK
KURTLAR SOFRASINDAN PAY KOPARMAK
SAHİBİNDEN Mİ, EMLAKÇIDAN MI?
FAİZ DÜŞÜK HAYAL KIRIKLIĞI BÜYÜK
Diğer Yazarlar

TÜRKİYE'DE KİRACI OLMAK
MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
GÖZÜNÜZÜ KAZANDAN AYIRMAYIN..!
İŞÇİ DOSTU BAŞKAN
Koronavirüs’te sınıfta kaldık Mersin!
SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
ROZETİN FENDİ MAZBATAYI YENDİ
İYİ FUTBOL VE ŞANS..
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,33ms