Bugün - 29 Mart 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Yazar Detayları

Şener MERMER

Şener MERMER - TARIMA DİKKAT

TARIMA DİKKAT
Yazı Tarihi: 12 Mayıs 2020 Salı

Kendi kendine yetebilmek en önemli değerdir takdir edersiniz ki. Tabi insan her konuda kendi kendine yetebilmeyi hedeflemeli ama öyle bir alan var ki, birçok ülkenin istese de yapamadığı şey, tarımda kendi kendine yetebilmek. Son zamanlarda tarımımızda sıkıntılar yaşansa da, geçmişte bunu başarabilen sayılı ülkelerden biri Türkiye. Allah ülkemize öyle kıymetli değerler bahşetmiş ki, saymakla bitmez. Genç bir nüfus, birbirinden verimli ovalar, tarlalar ve bol su. Bunlar varken bir memleket kendine yeter mi? Biz gereğini yapar ve istersek elbette ve fazlasıyla yeter.

Son yıllarda sanırım bu değerleri bir araya getirip, tarımın sürekliliğini sağlamakta sıkıntı var ki, bazı tarımsal ürünleri ithal etmek zorunda kaldık. Ama bu potansiyel bizde var oldukça her zaman eski güzel günlerine kolaylıkla döner tarımımız ve bizleri ihya edebilir.

 Bölgemizde olduğu gibi tüm Türkiye’de çiftçilik, babadan çocuklarına geçen geleneksel bir meslek olarak devam eder. Örneğin çiftçinin 5 çocuğu varsa bunlardan üçü okuyup şehirlerde çalışıp yaşasa bile, diğer ikisi bayrağı taşımaya devam eder ve çiftçiliği sürdürür. Tarım da geriye düşmemizde en büyük etken bu döngünün bozulması bence. Eski kalabalık aileler de yok şimdilerde. Tüm çocuklar okumak istiyor. Tarımda tatminkâr bir kazanç olmadığı için, şehirde yaşamak istiyor. Başka işlerde çalışmak için köyünü, memleketini terk ediyor. Tabi baba da gün gelip gücü yetmez olunca tarlalar boş kalmaya başlıyor ve günümüzde yaşadığımız sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bundan 30-40 yıl önce 20 dönüm tarlası bahçesi olan bir çiftçi refah içinde yaşayabilir, çocuklarını okutabilir hatta tasarruf bile edebilirdi. Gelecek sezonda kazanacağını bilir ve işini gönül rahatlığı içinde yapardı. Bunu en yakınlarımdan biliyorum. O günlerde bende içimden geçirirdim bir emekli olsam, 15-20 dönüm bahçe de ben alabilsem, paraya para demesem ne güzel olur diye. Günümüz Türkiye’sinde bırakın yirmiyi otuzu, yüzlerce dönüm tarlası olanda geçinemediğinden, masrafını bile kurtaramadığından, hatta dünya kadar kredi borcu olduğundan söz ediyor. Bunların hepsinde gerçek payı var. Çiftçilerimiz haksız değiller. İstikrarlı bir tarım politikası izlenmez, çiftçi emeğinin karşılığını alamazsa, mevcut üreticiler de daha garantili görebilecekleri sektörlere kaçmaya devam ederler ve daha da sıkıntılı günler yaşayabiliriz. Tarımımıza sahip çıkalım, üreticimize güvence verip, koruyup işine devam etmesini sağlayalım bir şekilde. Üretenin bir liraya sattığı ürünü 5 liraya tüketen bir toplum olmaktan çıkalım. Üretenin de, aracılık edenin de, tüketenin de kazançlı çıktığı bir sistem oluşturmamız şart kısacası.   Tarımda kendine yeten bir ülke asla aç kalmaz. Unutmayalım ki her şekilde yaşanabilir. Ama aç, asla….

 
İletişim E-Posta: - Telefon:


 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
KAPANMA MI? AÇILMA MI?
HİZMETİN KÖTÜSÜ OLUR MU?
BİR BAŞKA TEHLİKE
BANA GÖRE HAKSIZLIK!
EĞİTİME FIRSATÇI DARBESİ
SINAVLAR KÖTÜ GEÇİYOR
NE UMDUK NE BULDUK
YAYLACILAR DERT KÜPÜ
EĞİTİME YİNE UZAĞIZ
YİNE BAŞARAMADIK
EZİYET GİBİ MUAYENE
AMAÇ MERSİN’E HİZMETSE
DOĞAYA İHANET
NASIL BAŞARDIN ESED?
EN SIRADAN ÇİLEMİZ SIRA
HER ŞEYİN TADI MI KAÇTI NE?
NEYE NİYET NEYE KISMET
DOĞRULAR YANLIŞLAR
TARIMA DİKKAT
İSRAF EDİP KENDİMİZİ BİTİRMEYELİM
YEREL BASIN DERTLİ BASIN
FIRSATÇI VİRÜSLER
DÜNYA DEĞİŞİR Mİ?
Diğer Yazarlar

TÜRKİYE'DE KİRACI OLMAK
MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
GÖZÜNÜZÜ KAZANDAN AYIRMAYIN..!
İŞÇİ DOSTU BAŞKAN
Koronavirüs’te sınıfta kaldık Mersin!
SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
ROZETİN FENDİ MAZBATAYI YENDİ
İYİ FUTBOL VE ŞANS..
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,06ms