Bugün - 23 Nisan 2024 Salı
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Yazar Detayları

Şener MERMER

Şener MERMER - İSRAF EDİP KENDİMİZİ BİTİRMEYELİM

İSRAF EDİP KENDİMİZİ BİTİRMEYELİM
Yazı Tarihi: 5 Mayıs 2020 Salı

İçinde bulunduğumuz şartlar birçoğumuzu maalesef kısmen de olsa stokçu durumuna düşürdü. Piyasada nevale bırakmadık. Gerekli gereksiz demedik evimize taşıdık. Bir lazımsa on aldık. Çok şükür şimdilik varda alıyoruz.  Aldıkta ne oldu kıymetini bildik mi? Bilmiyoruz ve bilmemeye de devam edeceğiz bu gidişle. Rahmetli babam anlatırdı hep, 2. Dünya Savaşı yıllarında memlekette nasıl kıtlık yaşandığını. Yiyecek ekmek bile bulamadıklarını, acıkmamak için insanların tuvalete bile gitmeye korktuklarını. Hayretle dinlerdik ve hiç inanasımız gelmezdi. Ama derler ya yaşayan bilir diye. Onlar yaşamıştı ve biliyordu. O nedenle de her şeyi yedekli alırdı o kuşak. Unu, şekeri çuvalla, yağı tenekeyle, çayı koliyle alırlardı. Kendilerince haklılardı tabi.

Şimdilere ne yapıyoruz? Bırakın aylarca yıllarca kıtlık çekmeyi, bir kaç günlük sokağa çıkma kısıtlamalarında bile eve ne taşıyacağımızı şaşırdık. Gerekli gereksiz demeden aldıkta aldık. Neyi ne kadar tüketeceğimizi bilmeden hesapsızca yaptık bunları ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu gidişle edeceğiz de öyle görünüyor. İsraf almış yürümüş ülkemizde. Ne yapılsa ne söylense önüne geçilemiyor. Ancak, israf ettiklerimiz arasında öyle bir nimet var ki, onsuz yaşamamız mümkün değil. O nimetin adı EKMEK. En fazla da ekmeksiz kalmaktan korktuk hep. Evimizde ekmeğimiz olmasa aç kalacağımızı düşünen bir toplumuz. Çünkü ekmek, en kutsal ve en vaz geçilmez yiyeceğimiz. Yakın geçmişte Gece yarılarına kadar ekmek kuyruklarında beklemedik mi saatlerce. Dört tane lazımsa on tane alıp götürmedik mi evlerimize, sanki yiyebilecekmişiz gibi. Türkiye’de yapılan ekmek israfı korkunç rakamlara ulaşıyor. Araştırmalara göre ülkemizde günde 120 milyon civarında ekmek üretiliyor ve bu ekmeklerin 5 milyon’dan fazlası maalesef israf ediliyor. O mübarek ekmeğin, hangi emekler ve işlemlerden geçip soframıza geldiğini hiç düşündük mü? Aklımıza bile gelmedi ki her yıl 1.700.000.000 adet ekmeğimizi böyle insafsızca israf edip çöpe attık. Evet, yanlış okumadınız her yıl bir milyar yedi yüz milyon ekmek.

Maalesef ekmekle de kalmıyor kıymetini bilmeyip israf ettiğimiz nimetler. Aklınıza gelebilecek her kalemde yapıyoruz bunu. Evlerimizde, yemekhanelerde, lokantalarda, otellerde ve tatil köylerinde israf bitmiyor, bitirilemiyor. Söylemeden geçemeyeceğim, özellikle açık büfe uygulamaları nedeniyle, bitirebileceğimizin bir kaç katı yemek ve ekmeği tabaklarımıza dolduruyoruz ve yarısını bile yiyemeden çöpe gönderiyoruz onca nimeti. Böylece müthiş bir gıda israfı yapıyoruz insafsızca. Hepsini üst üste koyduğumuzda, kaynaklara göre yaptığımız gıda israfının yıllık bedeli 214.000.000.000 TL civarında. Bu para ile neler yapılabileceğini tek tek anlatmamıza gerek yok. İki milyon nüfuslu bir ülkenin, bir yıllık gıdası karşılanabilirmiş desek işin vahameti ortaya çıkar.

Günümüz dünyasında, başta gıda olmak üzere hiçbir ürünü israf etme lüksümüz yok. Bizden sonraki nesillerimize gelecek korkusu olmayan, her alanda varlıklı bir ülke bırakmak zorundayız. Dünya şartları bunu gerektiriyor. Bundan böyle hem vatandaşlarımız hem de devletimiz bu konuda gereğini yapmak zorundayız. İsraf, zaten dinimize göre de haram değil mi? Bir yerde israf varsa, orda bereket olmaz diye öğütlemez mi atalarımız? Sonuç olarak elimizdeki değerlerin kıymetini bilelim. Bilelim ki gelecek nesillerimiz bolluk içinde yaşasınlar. Bizleri rahmet, minnet ve saygıyla ansınlar. 

 
İletişim E-Posta: - Telefon:


 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
KAPANMA MI? AÇILMA MI?
HİZMETİN KÖTÜSÜ OLUR MU?
BİR BAŞKA TEHLİKE
BANA GÖRE HAKSIZLIK!
EĞİTİME FIRSATÇI DARBESİ
SINAVLAR KÖTÜ GEÇİYOR
NE UMDUK NE BULDUK
YAYLACILAR DERT KÜPÜ
EĞİTİME YİNE UZAĞIZ
YİNE BAŞARAMADIK
EZİYET GİBİ MUAYENE
AMAÇ MERSİN’E HİZMETSE
DOĞAYA İHANET
NASIL BAŞARDIN ESED?
EN SIRADAN ÇİLEMİZ SIRA
HER ŞEYİN TADI MI KAÇTI NE?
NEYE NİYET NEYE KISMET
DOĞRULAR YANLIŞLAR
TARIMA DİKKAT
İSRAF EDİP KENDİMİZİ BİTİRMEYELİM
YEREL BASIN DERTLİ BASIN
FIRSATÇI VİRÜSLER
DÜNYA DEĞİŞİR Mİ?
Diğer Yazarlar

TÜRKİYE'DE KİRACI OLMAK
MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
GÖZÜNÜZÜ KAZANDAN AYIRMAYIN..!
İŞÇİ DOSTU BAŞKAN
Koronavirüs’te sınıfta kaldık Mersin!
SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
ROZETİN FENDİ MAZBATAYI YENDİ
İYİ FUTBOL VE ŞANS..
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,33ms