Bugün - 29 Mart 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Yazar Detayları

Yakup BONCUK

Yakup BONCUK - KEPENK  KAPATANLAR  NE OLACAK?

KEPENK KAPATANLAR NE OLACAK?
Yazı Tarihi: 20 Nisan 2020 Pazartesi

Koronavirüs salgını  can almaya devam ediyor.

Dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 200 binleri buldu.  Bu bela tüm dünya genelinde olduğu gibi ülkemizi, bölgemizi ve kentimizi etkisi altına almaya  devam ediyor.

Bu nedenle, hükümetler sağlık açısından vatandaşın  geleceği açısından birçok zorunlu kararlar aldı.

Önce 65 yaş üstüne, sonrada 20 yaş ve altına sokağa çıkma yasağı konuldu. 65 yaş ve  üstü bir aya yakın evinden çıkamıyor. Yine 20 yaş ve altı olanlarda iki haftadır evde.. 65 yaş ve üstü bir nebze kurallara uyuyor, ama 20 yaş ve altını evde tutmak çok zor.

Bunun yanı sıra iki haftadır hafta sonları cumartesi ve Pazar günleri ikişer günlük fasılalarla sokağa çıkma yasağı var.

Alınan bu tedbirler insanların virüse yakalanmaması, yakalanmış olup da teşhis edilemeyenlerin çevresine bulaştırmaması için. Şu an karşımızda gözle gözükmeyen,elle tutulmayan bir düşman var. Ancak kendine yaşam alanı olarak bir başka canlının bünyesine girdiği zaman farkına varılan bu virüsten kurtulmak için, birçok sağlık tedbiri gerekiyor.

Dolayısıyla bunu başarmak ve virüsün yayılmasını önlemek, başkalarına bulaşmaması için de bazı tedbirler alındı, bazı yasaklar getirildi.Geçen ayın ortalarında Kahvehane, Cafe, internet Cafe, çay bahçeleri, kır bahçeleri,   eğlence yerleri, nargile salonları,  sinema ve tiyatro salonları, spor sahaları, dernek lokalleri hastalığın bulaşma riskine karşı kepenk indirdi..

İçişleri Bakanlığı aldığı bir kararla ülke genelinde  Berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. Bu meslek gruplarında olanlara “işyerlerinizin geçici süre ile kapatılması uygun görülmüştür" denildi. Bu kapatmalar verilirken süre belli değildi. Sadece “geçici bir süre” ibaresi  düşülüyordu. Yine lokanta, aş evi gibi yiyecek satan işyerlerine de yarı yarıya müeyyide uygulandı. Bu gibi yiyecek satanlar işyerinde yemek servisi yapmak yerine müşterinin adresine paket servisi veya al götür şeklindeki satış ile işini devam ettirme izni verildi. En azından bu kategoriye giren esnaflar dışarı servis ile ayakta kalabilecek kadar iaşesini çıkarabiliyordu. Onlarında çoğu personelini eksiltmeye gitti. İnsanların işten çıkarılmaması için yarı yarıya çalışma ödeneği çıkarıldı.

Ama Kahvehane, Cafe, internet Cafe, çay bahçeleri, kır bahçeleri,   eğlence yerleri, nargile salonları,  sinema ve tiyatro salonları, spor sahaları, dernek lokalleri gibi yerlerde çalışanlar veya bu işyerlerinin sahipleri zor durumda kaldı. Özellikle de küçük esnaflık yapan berber,kahvehane işletmecileri gibi kendi yağıyla kavrulan esnafın  geliri bitti. Bunlara verilen kapatma uygulaması nerdeyse bir ayı geçecek. Bu insanlar ne yer ne içer, nasıl geçinir,  elektrik, su, telefon vs. gibi  şeylerin faturasını nasıl öder diye düşünen var mı? Bu kategorilere giren  insanları düşünerek  vergiye tabi ve işyeri kapatılan berber, kahveci ve diğer esnaflara en azından bir asgari ücret tutarında destek olunması gerek.

Yoksa bu insanlar ister istemez suç işlemek durumunda kalacaklar. Siyasetçilerin memleketlerindeki bu çıkmaza bir çözüm üretmek yerine Mecliste bu konuyu gündeme taşıması ve hükümet nezdinde berber, kahveci ve benzeri işyeri kapalı olan esnaflara bir can suyu vermeleri gereklidir. 25 bin TL kredi vereceğiz sözleri dışında acilen işyeri kapalı esnaflara bir asgari ücret tutarındaki destek en kısa zamanda verilmeli.

Allah zor durumdaki tüm insanların ve esnafların yar ve yardımcısı olsun.

 
İletişim E-Posta: - Telefon:


 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
KORE’DEN TARSUS’A DUYGU SELİ
KEPENK KAPATANLAR NE OLACAK?
BAŞKANIN BİRİNCİ YILDÖNÜMÜ DEĞERLENDİRMESİ
Diğer Yazarlar

TÜRKİYE'DE KİRACI OLMAK
MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
GÖZÜNÜZÜ KAZANDAN AYIRMAYIN..!
İŞÇİ DOSTU BAŞKAN
Koronavirüs’te sınıfta kaldık Mersin!
SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
ROZETİN FENDİ MAZBATAYI YENDİ
İYİ FUTBOL VE ŞANS..
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,29ms