Bugün - 23 Nisan 2024 Salı
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Yazar Detayları

Şener MERMER

Şener MERMER - DÜNYA DEĞİŞİR Mİ?

DÜNYA DEĞİŞİR Mİ?
Yazı Tarihi: 10 Nisan 2020 Cuma

Tüm dünya ve tabi ki ülkemiz, uzun zamandır yeni tip coronavirüs denen pandemi ile müthiş bir mücadele veriyor. Bizler de tüm Türkiye gibi ağzımızın tadı kaçmış, sıkılmış ve endişe içinde, özgür kalacağımız sağlıklı günlerin hayalini kurarak mücadeleye devam ediyoruz. Bilimsel tahminlere göre de bu durum bir müddet daha devam edecek gibi gözüküyor. Bu arada virüsle ilgili yorumlar tam gaz devam ediyor. İnsanların alması gereken önlemler anlatılıyor. Salgın bitse bile, devamında yapılacak işler, yaşanacak krizlerle ilgili yorumlar yapılıyor. Bırakın bilim adamlarını, sıradan vatandaşlar bile bu konuda adeta uzman olup bir birimize akıl verir olduk.

Bildiğiniz gibi bu durum, dünyanın virüsle ilk sınavı değil. Tarihte bundan daha kötü ve çok sayıda salgınlar yaşanmış ve değişik ülkelerden milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir. Bunların en vahimi 1918 yılında, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Amerika’da ortaya çıkan ve İspanyol Gribi adı verilen salgındır. Bu salgında kimi kaynaklara göre 50.000.000, kimi kaynaklara göre de 100.000.000 civarında insan hayatını kaybetmiştir. Sadece Hindistan, tüm nüfusunun yüzde on beşini bu salgına kurban vermiştir. Ama görülen o ki bu salgın bile geçen zaman içinde unutulmuş ve gereken ders çıkarılmadığı için günümüzde ortaya çıkan bu salgına dünya hazırlıksız yakalanmıştır.

Şimdilerde sosyal medyada, haberlerde çeşitli yorumlar yapılıyor. İşte bu salgınla birlikte dünya değişecekmiş, insanlar değişecekmiş, ülkelerin birbirine bakışı değişecekmiş, artık bambaşka bir dünya olacakmış gibi. Bu yorumlar çok gönül okşayıcı ve iyimser yorumlar. Keşke tahmin edildiği gibi dünya değişse, kavgalar bitse, insanlar birbirine daha sevecen baksa. Bunu kim istemez ki. Ancak yukarıda anlattığım İspanyol Gribi ve sonrasını düşündüğümüzde, şahsen bana uzun vadeli ve iyimser tablo olacakmış gibi gelmiyor. Her zaman olduğu gibi insanoğlu yine unutacak, yine kavga gürültü, restleşme ve soğuk savaş devam edecek kaygısı yaşıyorum. Şimdiden şunu da belirteyim ki bu konuda yanıldığımı görmeyi o kadar çok isterim ki.

Bence tüm dünya insanlarının unutmak yerine buradan çıkaracağı dersler olmalı. Kim olursak olalım, hangi ülkeden olursak olalım, bu görünmez varlık hepimizi korkutup evlere hapsetti mi? Etti. İster dünyaya hükmeden bir devlet adamı, ister çok şöhretli ve zengin, ya da sıradan bir vatandaş ayırımı yaptı mı? Yapmadı. Dünya da hayat durma noktasına geldi. Sonuç olarak, hangi ırktan, hangi dinden ve kim olursak olalım, bu gibi küresel sorunlarda aynı gemide olduğumuzu ve Allah’ın yarattığı aciz kullar olduğumuzu unutmayalım. Bundan sonra umarım tüm ülkeler ve insanlık, bu yaşananları unutmadan güzel dersler çıkarır ve bundan sonra ki stratejilerini ona göre belirlerler. Yani akıllı ve insanca düşünürler.

 
İletişim E-Posta: - Telefon:


 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
KAPANMA MI? AÇILMA MI?
HİZMETİN KÖTÜSÜ OLUR MU?
BİR BAŞKA TEHLİKE
BANA GÖRE HAKSIZLIK!
EĞİTİME FIRSATÇI DARBESİ
SINAVLAR KÖTÜ GEÇİYOR
NE UMDUK NE BULDUK
YAYLACILAR DERT KÜPÜ
EĞİTİME YİNE UZAĞIZ
YİNE BAŞARAMADIK
EZİYET GİBİ MUAYENE
AMAÇ MERSİN’E HİZMETSE
DOĞAYA İHANET
NASIL BAŞARDIN ESED?
EN SIRADAN ÇİLEMİZ SIRA
HER ŞEYİN TADI MI KAÇTI NE?
NEYE NİYET NEYE KISMET
DOĞRULAR YANLIŞLAR
TARIMA DİKKAT
İSRAF EDİP KENDİMİZİ BİTİRMEYELİM
YEREL BASIN DERTLİ BASIN
FIRSATÇI VİRÜSLER
DÜNYA DEĞİŞİR Mİ?
Diğer Yazarlar

TÜRKİYE'DE KİRACI OLMAK
MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
GÖZÜNÜZÜ KAZANDAN AYIRMAYIN..!
İŞÇİ DOSTU BAŞKAN
Koronavirüs’te sınıfta kaldık Mersin!
SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
ROZETİN FENDİ MAZBATAYI YENDİ
İYİ FUTBOL VE ŞANS..
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,00ms