Bugün - 24 Nisan 2024 Çarşamba
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Çevreciler yine kazandı!

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili verilen ÇED Gerekli Değildir kararını mahkeme iptal etti.

Yaşam Haberi - 14 Nisan 2021 Çarşamba - 15:59
Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili verilen ÇED Gerekli Değildir kararını mahkeme iptal etti.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili verilen ÇED Gerekli Değildir kararını mahkeme iptal etti. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Korucuk köylülerinin açtığı davaya bakan Mersin 2. İdare Mahkemesi, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 30 Aralık 2019 tarihli kararını hukuka aykırı buldu. Mahkemenin iptal kararında, mermer ocağı açılması planlanan bölgenin el değmemiş ve bakir orman ekosistemi içinde kaldığına işaret edilerek “Kesilecek ağaç ve çalılar ormansızlaştırmaya neden olacak” görüşüne yer verildi. 

KORUCUK YİNE KORUNACAK

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Anamur’un Korucuk köyünde yaklaşık 100 hektarlık alanda mermer ocağı ruhsatı verilmiş, proje sahibi firma ise kızılçam ormanı ve maki örtüsüyle kaplı el değmemiş ormanlık alanda işletme açmak için ÇED başvurusunda bulunmuştu. Mersin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, 30 Aralık 2019 tarihinde mermer ocağı için ÇED Gerekli Değildir kararı verdi.  Karar duruşmasına davalı avukatları ‘ÇED gerekli değildir’ kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, davanın reddini talep etti, ancak bu talep kabul edilmedi. Davacılar vekili Avukat Seyda Afyoncu Top ise ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu, ÇED raporu ve eklerinin yasalara aykırılık taşıdığını, projenin çevreye, doğaya, insan sağlığına, bölgedeki kültürel ve tarihi dokuya verebileceği zararlı etkilerin bilimsel olarak değerlendirilmediğini ve inandırıcılıktan uzak taahhütler içerdiğini belirterek, kararın iptalini talep etti.

MAHKEME KARARI İPTAL ETTİ

Mahkeme heyeti, tarafları dinledikten sonra kararını verdi. Kararda, bilirkişi raporu ve diğer belgelerin incelenmesi sonucu bölgede kalkerli kayaçların erimesine bağlı sınırlı bir yeraltı suyu dolaşımı olduğu, özellikle tepe ve sırtlarda bulunan kireçtaşı, kristalize kireçtaşı ve mermer gibi kayaçların aynı zamanda yeraltı suyu beslenme alanlarını oluşturduğuna dikkat çekilerek bölgede yapılacak madencilik faaliyetinin hem yeraltı suyu rejimini hem de orman ekosistemi etkileyebileceği kaydedildi. Bölgedeki tarım ve ormancılık faaliyetlerine de dikkat çekilen kararda, olumsuz etkinin en aza indirilmesi konusunda yapılması gerekenlerin ÇED raporuyla ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği belirtildi. ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararında hukuka uyarlık görülmediği ifade edilerek, kararın iptal edildiği belirtildi. 

 
Anahtar Kelimeler:Mersin’in, Anamur, ilçesine, bağlı, Korucuk, köyünde, açılması, planlanan, merme,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yaşam Haberleri
“ÇOCUKLARIMIZA HUZURLU YARINLAR BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
AKDENİZ’DE PAZARCI ESNAFI DENETLENİYOR
TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları

TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları
Genç kıza ‘Umut’ oldu
Karaduvar Sahili 2. Etap Park çalışmalarında sona gelindi
BÜYÜKŞEHİR'E ASFALT İSYANI!
Türkiye su yoksulu!
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,86ms