Bugün - 25 Nisan 2024 Perşembe
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Kale düşerse tarım düşer!

Mersin Üniversitesi yakınlarında bulunan Kaleköy ve Çiftlikköy'de mahalle sakinlerinin yüz yıldır kullandıkları ve kira ödedikleri hazineye ait 260 dönüm tarım arazisi TOKİ eliyle yapılaşmaya açılacak. Bölge halkıyla birlikte basın açıklaması yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, "Kaleköyde yapılmak istenen Galericiler Sitesinin ve Küçük Sanayi Sitesinin Tarım ve Ormanlık alanlarına yapılmasına karşıyız bu yatırımlar kentimizin tarım ve ormanlık vasfı taşımayan alanlarda yapılmasını öneriyoruz. Atatürk Parkı, Kale köydeki ormanlık ve tarım alanları halkındır. Bu alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Kale düşerse tarım düşer" dedi.

Gündem Haberi - 18 Mart 2021 Perşembe - 16:39
Mersin Üniversitesi yakınlarında bulunan Kaleköy ve Çiftlikköy'de mahalle sakinlerinin yüz yıldır kullandıkları ve kira ödedikleri hazineye ait 260 dönüm tarım arazisi TOKİ eliyle yapılaşmaya açılacak. Bölge halkıyla birlikte basın açıklaması yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan,
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin Üniversitesi yakınlarında bulunan Kaleköy ve Çiftlikköy'de mahalle sakinlerinin yüz yıldır kullandıkları ve kira ödedikleri hazineye ait 260 dönüm tarım arazisi TOKİ eliyle yapılaşmaya açılacak. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, bölge halkıyla birlikte basın açıklaması yaparak, bölgenin imara açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Mersin'e çevre anlamında son zamanlarda çok ciddi saldırılar yapıldığını öne süren Aslan, "Önce 100. Yıl Tabiat Parkı’ndan başladı saldırılar, şu anda da Atatürk Parkımızı komple kapatıyorlar. Ama biz buna asla izin vermeyeceğiz. Yaşam hakkımızı savunurken bugün de Kaleköy’ünde insanların işine, ekmeğine engel teşkil edecek Sanayi Sitesi ile Galericiler Sitesi kurulum planları var. Biz sanayiye karşı değiliz ama bunların alanları tarım alanları ve ormanlık alan değildir. Artık yaşam alanlarımız bu kirli yatırımlarla o kadar çok kirletildi ki bu kirli teknolojilerden kaynaklı biz ekmeksiz, aşsız, susuz kaldık, havamız çok kirletildi. Dolayısıyla bizi yoksulluğa doğru sürüklüyor sistem. O nedenle bugün hep birlikte Kaleköy’de yapılmak istenen bu yatırımlara karşı olmak için toplandık" ifadelerini kullandı. 

"TARIM ALANLARI YOK EDİLİYOR"

Türkiye'de uygulanan yanlış politikalar ile tarım ve ormanlık alanlarının planlı bir şekilde yok edildiğini iddia eden Aslan, açıklamasını şöyle sürdürdü:  "Bu çalışmaların sonucunda Kentimizde dün 100.Yıl Tabiat Parkı, Atatürk Parkı ve bugün Kale köyünün tarım ve ormanlık alanları yok edilmeye çalışılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 28.02.2021 tarihinde re’sen onaylandığı Plan değişiklikleri ile kale köyünde bulunan  98.763 m² büyüklüğünde Toptan Ticaret Alanı (Galericiler Sitesi) ve  101.987 m² büyüklüğünde Küçük Sanayi Alanı (Küçük Sanayi Sitesi) amaçlı yapıldığı görülmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mersinde bulunan Yerel Yönetimlerin Meslek Odalarının ve Bölge Halkının görüşünü almaksızın plan değişikliği yapması Planlama Yönetmeliğine,Şehircilik ilkelerine ve Kamu yararına aykırıdır. Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapılmak istenen 261.846 m²’lik alan, Mutlak Tarım Arazisi olup; tamamı ekili dikili alan olup, üzerinde yaklaşık 20.000 ağaç bulunmaktadır. Bu parselde başta Limon olmak üzere, Portakal, Zeytin, Şeftali, Kayısı gibi ekonomik katma değeri olan tarımsal ürünler yetiştirilmektedir. Bu alan 50 yılı aşkın süredir Kaleköy Mahallesinin iş ve aş alanı olmuştur. Bu bölge Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararınca koruma altında iken tarım arazilerine Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapma planları ile tarım arazilerinin  ranta kurban edilmesi hukuksuzdur. Kaleköyde yapılmak istenen Galericiler Sitesinin ve Küçük Sanayi Sitesinin Tarım ve Ormanlık alanlarına yapılmasına karşıyız bu yatırımlar kentimizin tarım ve ormanlık vasfı taşımayan alanlarda yapılmasını öneriyoruz. Atatürk Parkı, Kale köydeki ormanlık ve tarım alanları halkındır. Bu alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu alanların korunması için bundan sonra da derneğimiz demokratik ve hukuksal olarak mücade etmeye devam edecektir."

HOPLAR: "PARKLARIMIZ, ORMANLARIMIZ GİDİYOR"

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkan Yardımcısı Kenan Hoplar ise,  "Parklarımız gidiyor, ormanlarımız gidiyor, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın varlığının nedeni olan tarım toprakları yok oldu, geriye kalanlar da yok edilmektedir. Denizimiz de yok ediliyor. Mersin her yerden bir talan saldırısı ile  karşı karşıya bir teditle karşı karşıya. Denizli, ovalı, dağlı her yerden saldırı altında. Mersinlilere sorulmadan parklarımız yok ediliyor. Liman dolgusu adı altında Mersin’e dört yıl boyunca zehir saçacak, Mersin’in tüm denizini yok edecek bir planın atılması söz konusu. Hepinizi Mersin’e sahip çıkmaya çağırıyoruz. Kaleköylü’lere nasıl sahip çıkıyorsak, Davultepe’lilere nasıl sahip çıkıyorsak, parkımıza da sahip çıkalım. Ankaralılar bizi dinlemiyor, bizi dinleyin, yaşayan biziz Ankara değil. Bizler burada yaşıyoruz. Önce bizim sesimiz ve idaremiz söz konusu olmalıdır" dedi. 

MUHTAR ŞİŞMAN: "AĞAÇLARIMIZA DOKUNMAYIN"

Köylüler adına konuşma yapan Kaleköy Mahalle Muhtarı Bayram Şişman da; halkımla beraber bu yerlerin mücadelesini vermek için burada toplandık. Burası tarım arazisi. Burada yaklaşık 60 hane buradan geçimini sağlıyor. Toplanan ürünler ihracata gidiyor, devlete döviz kazandırıyor. Maalesef bizim köyümüzün oksijen aldığı, toros dağlarından gelen ağaçlarımız kesiliyor ve betonlaştırılıyor. Zaten galericiler sitesi boş. Oranın müdürü ile görüştüm. Galericilik yapan herkesin yeri var. Biz betonlaşmak istemiyoruz, bu şekilde kalmasını istiyoruz. Yetkililerin gelip burada incelemesini istiyoruz. Ağaçlarımıza dokunmayın" şeklinde konuştu. 

Kaleköyü sakinlerinden 10 yaşındaki Hüsna Mutsun da şu şiiri okudu: "Çocuk şiir okudu, biz bahçemizi vermeyiz. Bahçemizde liman, portakal, nar mandalina yetiştiyoruz. Bunların parasıyla okuyacağız. Betona hayır. Tayyip dede, bahçeli dede sesimizi duy. Biz de bu bayrağın altındayız. Azra mustul 10 yaşında 4. Sınıf..."

 
Anahtar Kelimeler:Mersin, Üniversitesi, yakınlarında, bulunan, Kaleköy, Çiftlikköyde, mahalle, sak,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Gündem Haberleri
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!

AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Hekimler değişim istiyor.. Gürbüz Şen Tabip Odası Başkanlığına adaylığını açıkladı
Mersin Tabip Odası Başkan Adayı Dr. Gürbüz Şen: “Hekim odaklı bir anlayışla çalışacağız”
MMO Yönetiminde görev değişimi!
MHP Akdeniz İlçe Başkanı Ali Ateş’ten 10 Kasım mesajı
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,95ms