Bugün - 16 Nisan 2024 Salı
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

GAYRİMENKUL SATIŞINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Köşe Yazarımız Zeynel ASLAN, yeni yazısı ile SAYDAM HABER okuyucularıyla buluşuyor..

Ekonomi Haberi - 23 Şubat 2021 Salı - 17:39
Köşe Yazarımız Zeynel ASLAN, yeni yazısı ile SAYDAM HABER okuyucularıyla buluşuyor..
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Son olarak 14 Ekim 2020 tarihinde resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘’Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik’’ de gayrimenkul ticareti hakkında hem satıcı hem de emlakçılar için çok önemli kurallar ve idari para cezalı yaptırımlar getirilmiştir. Gayrimenkulünüzü satarken bu cezalara maruz kalmamak için uyulması gereken kuralların öğrenilmesi gerekmektedir. Bu kuralları artık herkesin bilmesi kişilerin faydasına olacaktır.

Yönetmeliğe göre herkes sadece kendi adına kayıtlı bulunan taşınmazını internet ortamında veya afiş asarak satacak veya kiraya verebilecektir. İlanda taşınmazın, konumu dahil tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz belirtilmesi gerekmektedir. Fakat kendi adına olmayan taşınmazı babanızın adına da olsa kendi isminizle ilan verip satış ve kiralama yapamayacaksınız. Ayrıca birçok emlakçıya söyleyerek herkes internette ilan versin, kimin müşterisi varsa getirsin, anlayışı yönetmelikle son bulmuş durumdadır. Çünkü emlakçıların internet ortamında taşınmazınız hakkında ilan verebilmesi için tapu sahibi ile satış ve kiralama aracılık sözleşmesi imzalaması şartı getirilmiştir. Emlak ofisleri yetkisi olmadığı taşınmazın internet ortamında ilanını veremeyecektir. Tespiti halinde idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Kendinizin veya yakınınızın taşınmazını satışını emlak ofisi aracılığı ile yapmak istediğinizde, öncelikle emlak ofisini iyi araştırmanız gerekmektedir. Kendi tanıyıp güvendiğiniz emlak ofisi yoksa çevrenizde ki güvendiğiniz tanıdık ve yakınlarınızdan referans alabilirsiniz. Seçtiğiniz emlak ofisi ile sözleşme imzalamadan önce emlak ofisine giderek tanışıp ortamı gözetleyebilirsiniz. Ofiste size yaklaşımları, ofis içerisinde ki diyalogları, ofisin fiziki şartları size fikir verecektir. Sonrasında yetki belgesi olup olmadığını, satış ve pazarlama stratejileri hakkında sorular sorarak bilgi alabilirsiniz. İlk gittiğiniz emlak ofisiyle de çalışmak zorunda değilsiniz. Profesyonel çalışan emlak ofisleri öncelikle sizin belirlemiş olduğunuz satış fiyatını size sorup öğrenmeden, evinizi görüp ücretsiz ekspertiz yaparak kendi belirledikleri doğru fiyat üzerinden satışını yapmak isteyeceklerdir. Satış fiyatı konusunda anlaştıktan sonra yapacağınız satış aracılık sözleşmesinde, sözleşme başlangıç tarihini, 3 aylık sözleşme süresini, alt ve üst satış fiyatınızı muhakkak belirtiniz. Hizmet bedeli konusunda yönetmelik gereği satış fiyatı üzerinden %2 anlaşmanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü satış fiyatı hakkında bana şu kadar verin üstü sizin olsun mantığında, profesyonel olmayan emlak ofisi üzerine fazla ekleme yapabileceğinden evin satış süresi uzayacaktır.

Yetki sözleşmesi imzaladığınız emlak ofisi sizin adınıza gayrimenkulünüzün satışı konusunda yapacağı çalışmada ki masraflar için sizden ayrıca ücret talep etmeyecektir. Sadece gayrimenkulün satış fiyatı üzerinden yasal %2 ücretini talep edecektir. Satış için emlak ofisinin çalışma yapmasından sonra yönetmelik gereği gayrimenkulün tüm bilgileri ve konumu doğru olarak belirtildiği için dürüst olmayan alıcılar, size komşular aracılığı ile ulaşarak emlak ofisini devre dışı bırakmak isteyenler çok olacaktır. Sizde dürüst olmayarak emlak ofisinin çalışmasına, emeğine saygı duymadan, alıcı ile anlaşıp satış işlemini gerçekleştirdiğinizde, emlak ofisi ile imzalamış olduğunuz sözleşme dışına çıktığınızdan emlak ofisi haklı olarak hizmet bedelini sözleşme gereği sizden talep edecektir. Ödemediğiniz durumda mahkeme yolu ile cezalı olarak fazlasıyla sizden alacaktır. Cezalı duruma düşmemek için imzaladığınız sözleşmeye bağlı kalmanız sizin için yeterli olacaktır.

İmzaladığınız sözleşme ile emlak ofisi gayrimenkulünüzün öncelikle ücretsiz olarak ekspertizini yaparak, satış süreci boyunca siz normal işlerinize koştururken, zamanınızı gereksiz yere harcatmadan tapu devrine kadar hem size hem de alıcıya gayrimenkul hukuku, resmi başvurular ve işlemlerde yardımcı olacaktır.

 
Anahtar Kelimeler:Köşe, Yazarımız, Zeynel, ASLAN, yeni, yazısı, SAYDAM, HABER, okuyucularıyla, bul,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Ekonomi Haberleri
Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu'nda yapılan değişikliklere destek
Mersin Limanı doldu taştı
Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti

Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti
Kiraları ev sahipleri artırıyor!
Konut kiralarında fahiş fiyat uygulayanlar mercek altında
Mersin’de ev kiraları 2-3 kat arttı
Mersin’in ihracatı 6 milyar doları buldu
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,98ms