Bugün - 19 Nisan 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Onlar zehir tacirlerinin korkulu rüyası

Mersin’de görev yapan ve polislerin 'can dostları' olan 4 narkotik dedektör köpeği, 2020 yılında da zehir tacirlerinin korkulu rüyası oldu. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesindeki 'Black', 'Brego', 'Mila' ve 'Anka', kimsenin göremediği ve koku alamadığı yerlerde hassas burunlarıyla uyuşturucu maddelerini bularak, polislerin eli, ayağı oluyor.

Yaşam Haberi - 11 Ocak 2021 Pazartesi - 17:55
Mersin’de görev yapan ve polislerin 'can dostları' olan 4 narkotik dedektör köpeği, 2020 yılında da zehir tacirlerinin korkulu rüyası oldu. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesindeki 'Black', 'Brego', 'Mila' ve 'Anka', kimsenin göremediği ve koku alamadığı yerlerde hassas burunlarıyla uyuşturucu maddelerini bularak, polislerin eli, ayağı oluyor.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, 2020 yılında da yaptığı başarılı operasyonlarla uyuşturucu tacirlerine geçit vermedi. Ekipler, yaptığı 3 bin 277 çalışmayla uyuşturucu satıcılarına göz açtırmazken, ekiplerin en büyük destekçisi "can dostlarımız" dedikleri narkotik dedektör köpekleri oldu. Köpekler, polisin düzenlediği ve 512 kilogram esrar, bin 498 adet kenevir, 21 gram afyon, 88 kilo eroin, 37 bin 616 adet ecstasy, 399 bin adet captagon, 46 kilo bonzai, 24 kilogram metamfetamin ile 41 kilo diğer uyuşturucu madde ele geçirilen operasyonların büyük bölümünde yer alarak, insanın gözle göremediği, kokusunu alamadığı yerlerde uyuşturucuları buldu. Zehir tacirlerinin adeta korkulu rüyası olan köpeklerin de desteğiyle 807 kişi tutuklandı.

"ELİMİZ, AYAĞIMIZ, GÖREV ARKADAŞLARIMIZ"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan narkotik köpeklerin eğitmenlerinden polis memuru Ercan Okatan, Mersin’de 4 narkotik arama köpeğiyle çalıştıklarını söyledi. Bunlardan 3 yaşındaki ‘Black’ isimli köpeğin kendisine ait olduğunu kaydeden Okatan, “Köpeklerimizin hepsi Belçika kurdu. Diğer köpeklerimiz 2 yaşında ‘Brego’, 3 yaşında ‘Mila’ ve 2 yaşında ‘Anka’dır. Köpeklerle ilk olarak gün içinde sabah geldiğimiz zaman sağlıklarıyla ilgili kontrollerini yapıyoruz. Daha sonra günlük rutin bakımlarını yapıp, pentatlon sahasında antrenmanlarını yapıyoruz. Bundan sonra branş maddeleriyle ilgili narkotik maddelerle çalışmalarımızı yapıyoruz. Gün içinde şubemizin konularıyla ilgili aramalara dahil olup, görevimizi yapıyoruz” dedi. 2020 yılında tüm Türkiye’de başarılı çalışmalar yapıldığını vurgulayan Okatan, “Özelde Mersin narkotikte güzel çalışmalar yaptı. Mersin olarak çok hareketli bir yıl yaşadık. Köpeklerimiz tabi aramalarda bizim elimiz, ayağımız, görev arkadaşlarımız. Yıl içerisinde sokak ekiplerimizin ev ve araç aramaları, diğer şube konularıyla ilgili tüm aramalarda 24 saat köpeklerimizle birlikte görev yapıyoruz. Günün büyük bir bölümünü köpeklerle geçiriyoruz. Çalıştığım ‘Black’ burada doğdu, doğumdan beri 3 yıldır beraberiz. Tüm eğitimlerini burada yaptık, daha sonra daire başkanlığında branş kursumuzu aldık, 2 yıldır da branş köpeği olarak çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

"BİR NEVİ EVLAT OLUYOR"

Köpeklerle karşılıklı sevgi bağını yakalamanın çok güzel olduğunu anlatan Okatan, “Yani bir süreden sonra bir nevi evlat oluyor. Köpeklerin tabi yeme, içme, sağlık gibi tüm ihtiyaçlarını siz yapıyorsunuz. Her zaman yanında olmanızdan kaynaklı onların da bizlere karşı çok büyük bağlılığı var. Ayrı kaldığımız tek dönem senelik izinlerimizde oluyor. Onun için aramızda çok büyük bir bağ var. İzinden döndüğümde görmeniz lazım. İnanılmaz bir mutluluk, inanılmaz bir neşe ile beni karşılıyor. Tabi ben de çok özlüyorum. Bir tek o bağı yaşamak lazım” şeklinde konuştu.

"YÜZDE 100'E YAKIN VERİM ALIYORUZ"

Bu köpeklerin çok özel olduğunu vurgulayan Okatan, “Yavrudan itibaren bunların belli seçim testleri var. O aşamaları geçen köpekler daha sonra köpek eğitim merkezinin uygun gördüğü şekilde branşlara ayrılıyor. Branşlara ayrılan köpekler, örneğin narkotikle ilgili Türkiye’de kullanılan maddelerin köpeklere tanıtımını yapıyoruz. Köpeğin madde ile ilgili hiçbir alakası yok. Tamamen oyun ve arama iç güdüsünü kullanarak aramayı öğretiyoruz. Buradaki amaç insanın gözle göremediği, koklayarak bulamadığı maddeleri köpeklerin bulması. Çünkü köpeklerin bizden yüzlerce fazla burun hücresi var. Biz bunlara yönlendirme yaparak, köpeklere bunları öğreterek aramalarda kullanıyoruz. Koku çıkışının çıktığı her noktada biz köpeklerden yüzde 100 yakın verim alıyoruz” dedi. 

 
Anahtar Kelimeler:Mersin’de, görev, yapan, polislerin, can, dostları, olan, 4, narkotik, dedektör, ,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yaşam Haberleri
“ÇOCUKLARIMIZA HUZURLU YARINLAR BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
AKDENİZ’DE PAZARCI ESNAFI DENETLENİYOR
TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları

TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları
Genç kıza ‘Umut’ oldu
Karaduvar Sahili 2. Etap Park çalışmalarında sona gelindi
BÜYÜKŞEHİR'E ASFALT İSYANI!
Türkiye su yoksulu!
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,89ms