Bugün - 26 Nisan 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Metronun maliyeti 11 yıla yayılacak!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, metro projesiyle ilgili eleştirilere yanıt vererek, “Gönül isterdi ki hemzemin yapalım. Topografya ya da kentin imarı, yapılaşma buna müsait olsaydı, Altyapı Genel Müdürlüğü de buna onay verseydi elbette yer üstünde getirirdik. Bu, daha önceki belediyenin de benim de tercihim değil. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bünyesinde bu çalışmalar yürütülüyor. Ödemesini 6 ayda bir ödemek koşuluyla 11 yıla yayacağız” dedi.

Gündem Haberi - 3 Ocak 2021 Pazar - 16:35
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, metro projesiyle ilgili eleştirilere yanıt vererek, “Gönül isterdi ki hemzemin yapalım. Topografya ya da kentin imarı, yapılaşma buna müsait olsaydı, Altyapı Genel Müdürlüğü de buna onay verseydi elbette yer üstünde getirirdik. Bu, daha önceki belediyenin de benim de tercihim değil. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bünyesinde bu çalışmalar yürütülüyor. Ödemesini 6 ayda bir ödemek koşuluyla 11 yıla yayacağız” dedi.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, 2021 yılının ilk gününde Kanal 33 televizyonunun canlı yayınında “Ahmet Özdemir ile Gündem” programına konuk oldu. 2020’de yaptıkları çalışmaları ve yeni yıl projelerini anlatan Seçer, 2021’in sevgi ve iyileşme yılı ile birlikte Mersin’de atılım yılı olacağını vurguladı. Pandemi sürecinde Büyükşehir Belediyesi olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlar başta olmak üzere tüm Mersinliler için yürüttükleri sosyal hizmetleri anlatan Seçer, ‘Mahalle Mutfakları’ ve ‘1 Ekmek 1 Çorba’ projelerinin hizmet ağının genişletildiğini, çocuklara süt dağıtımının artırılarak devam ettirildiğini, yoksul vatandaşlara Halk Kart ve gıda yardımı, esnafa ise önlem paketleri gibi birçok destek ile Mersin’e ve Mersinlilere hizmet etmeye çalıştıklarını aktardı. Eğitimde fırsat eşitliği adına yaptıkları çalışmaları da anlatan Seçer, öğrenim yardımlarının bin 250 TL’den bin 400 TL’ye çıkarıldığını, 2024 yılına kadar öğrencilerin toplu taşıma hizmetlerinden 1 TL olarak yararlanmaya devam edeceklerini söyledi.

“ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANINI ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Seçer, 2 ilin demografik yapı bakımından birbirine benzediğini aktardı. Gelir adaletsizliğinde Adana’nın birinci, Mersin’in ise 2’nci sırada yer aldığını söyleyen Seçer, Mersin’in limanıyla, lojistiğiyle, coğrafyasıyla, tarımıyla, sanayisiyle çok değerli bir kent olduğunu da vurguladı. Seçer, Mersin’in gelecek vaat ettiğini ve özellikle önemli yatırımlar gerçekleştiği zaman bunun daha da kolaylaşacağını dile getirerek, bu konuda Çukurova Bölgesel Havalimanını çok önemsediğini kaydetti. Seçer, “Çok da uzadı. Çok da gecikti. Umut ediyorum, son ihalesi yapıldı, yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı, kısa sürede hizmete açılır. Çok önemli katkı yapacak. Dünyanın her tarafından yatırımcı ya da hangi amaçla olursa olsun Mersin'e seyahat edecek dünya vatandaşlarının gelmesi Mersin’in değerine değer katacak” ifadelerini kullandı.

“2021 SONUNA DOĞRU HAL KAVŞAĞINI BAŞLATACAĞIZ”

Yol yapım ve bakım çalışmalarına dair de konuşan Başkan Seçer, amaçlarının yalnızca yol yapmak değil, kaliteli yol yapmak olduğunu belirtti. Yol çalışmalarında muhtarların taleplerini geri çevirmemeye çalıştıklarını da dile getiren Seçer, “Yol asfalt birimlerini çok güçlendirdik. Bizde kalem efendisi yok. Yol asfalt daire başkanı, müdürü sahada. Hepsinin emeğine sağlık, tüm çalışanlarımızın. 2021 Ocak ayı sonuna doğru Forum Katlı Kavşağı bitirilecek. Haziran gibi Göçmen Kavşağı başlıyor. 2021 sonuna doğru da Hal Kavşağını başlatacağız. Bize gelen bilgilerde Karayolları, Ulaştırma Bakanlığı'nın uhdesinde Akbelen Katlı Kavşağı 2021 yatırım programına alınmış. Umut ediyorum Karayolları da orayı yaparsa 2. çevre yolunu Hal Kavşağından Mezitli'ye kadar, Üniversite Caddesine kadar, hatta daha ileriki batı istikametinin olduğu bölgelere kadar durmaksızın araçlarımızın rahatça seyahat edebileceği bir koridor haline getirmiş olacağız. Bunun yanında Gazi Mustafa kemal Bulvarı üzerindeki Karayolları ve hastane kavşakları bölgesi derece yoğun bir yer. Orada bizim projeksiyonumuz da var. Bunların tamamı 2023 sonuna kadar tamamlamayı planladığımız katlı kavşak çalışmalarımız. 2. çevre yolunu bir an önce rahatlatmak istiyoruz, çünkü Metro projesini başlatıyoruz” şeklinde konuştu.

“METRO BİR MEDENİYET PROJESİ, BİR SOSYAL PROJE”

Metro projesinin ön yeterlilik ihalesinin tamamladığını ve 29 Ocak’ta inşaat ihalesi için ön yeterliliği olan firmaların teklif vereceğini hatırlatan Seçer, “Yasal süreçler, itirazlar, birçoğu beklemek zorunda olduğumuz süreçler olacak. Umut ediyorum bizim çok zamanımızı alacak olumsuz gelişmeler olmaz. Yoksa proje hayata geçirilecek şekilde zaten hazırlanmış. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğünden onaylanmış. Cumhurbaşkanının 2019'un Kasım’ında yatırım programına aldığı bir konu” diye konuştu. Seçer, metro projesinin sadece 13,4 kilometrelik bir etapla bitmediğini, 4 merkez ilçeyi birbirine bağlayacak raylı çalışmanın yürütüleceğini kaydederek, “Akdeniz'i Mezitli ile Yenişehir'i Toroslar ile bütün bölge insanlarını raylı sistemle bir araya getirmek istiyoruz. Onun için sadece bir toplu taşıma ya da trafik problemini çözecek bir proje olarak görmüyorum. Bir medeniyet projesi, bir sosyal proje. Onun için ikinci etabı 8,9 kilometre, hemzemin, 6 istasyon ile Siteler’den başlayıp Kurdali, Çağdaşkent, Mersinli Ahmet Caddesi, Şehir Hastanesi ve son olarak Otogar’da neticelendireceğiz” dedi.  “Efendim Mersin bu borcun altına nasıl girecek? Gönül isterdi ki hemzemin yapalım. Topografya ya da kentin imarı, yapılaşma buna müsait olsaydı, Altyapı Genel Müdürlüğü de buna onay verseydi, elbette yer üstünde getirirdik. Yani benim kilometre olarak bunu farazi söylüyorum 40 birim harcayacağım bir bedel eğer yer üstüne çıktığımda 10 birime düşüyorsa düz bir mantık neyi yapmayı ister, 10 birimlik bir maliyeti. Ama imkanlar el vermediği için doğu, batı arasındaki 13,4 kilometreyi yer altında getirme ihtiyacı doğmuş. Bu belediyenin tercihi olmamış, daha önceki belediyenin de benim de tercihim değil. Ama Ulaştırma Bakanlığının bünyesinde bu çalışmalar yürütülüyor. Yani siz raylı sistemler projesi yaptığınız zaman ‘ben bu projeyi yaptım’ deyip, gidip yapamıyorsunuz. Ulaştırma Bakanlığı var, gideceksiniz ona müracaat edeceksiniz. Bakacaklar, onun üzerinde çalışacaklar, zemin etüdü isteyecekler, proje konusunda bilgileri alacaklar, rakamları alacaklar. Ulaşım Master Planı var, saat, yolcu kapasitesi var.”

“6 AYDA BİR ÖDEMEK KOŞULUYLA 11 YILA YAYACAĞIZ”

Metro da dahil olmak üzere tüm raylı sistemlerin aynı şekilde raylı sistem olarak adlandırıldığını da belirten Seçer, “15 bin yolcu kapasitesine sahip, saatte aynı yönde eğer bir güzergahınız varsa tramvay olabilir diyor. 15 ile 30 bin arasında yolcu kapasiteniz varsa hafif raylı sistem olur diyor. Ama 30 binin üzerine çıkıyorsanız, bunun adı metro olur diyor. Ray aynı aslında baktığın zaman. Sadece vagon tipleri değişiyor. Yani insanlar bu konuda teknik olarak yeterli bilgiye sahip olduktan sonra yorum yapmalarının daha doğru olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Metro maliyetinin ödenmesine dair Seçer, “6 ayda bir ödemek koşuluyla 11 yıla yayacağız. Dolayısıyla biz bunların tabii ki hesaplamalarını yaptık. Senaryoları değerlendirdik” dedi. Vatandaşların katılımı ile çevre dostu otobüslerin renginin sarı olarak belirlendiğini ve bu araçlara ‘limon’ demeyi tercih ettiğini söyleyen Seçer, “Artık Mersin'de toplu taşıma araçlarının adı limon, çünkü bizim çok değerli bir ürünümüz. 9'u körüklü otobüs, diğeri 12 metrelik standart otobüsler 63 adedi. Yalnız bununla kalmıyoruz. Şu anda Cumhurbaşkanının imzasında 22 milyon Euro’luk bir EBRD kredisi. Hibe 5 milyon Euro. Yani 22 milyon Euro alacağız, bunun 5 milyon Euro’su hibe edilecek bize. 2 yıl ödemesiz, 8 yıl ödemeli bir kredi bulduk. Çok uygun bir kredi. 100, 110, 120 fiyatlarına göre tahminen otobüs satın alacağız. Bunlar doğalgazlı, çevreye duyarlı, yeşil dostu, onun için EBRD kredi veriyor. Bizim kendi bütçemizle aldığımız 73 otobüs de aynı; 19 Mayıs'a kadar bize teslim edilecek olan, buradan da Mersinli hemşerilerime otobüslerin bize teslim tarihini de vermiş olayım. İstersek 19 Mayıs'ta tamamını birden bize teslim edecekler, üretime göre. Rengi sarı beyaz olacak, onları da belirledik. Bu yılın ikinci yarısında da EBRD kredisi ile alacağımız tabii ki Cumhurbaşkanlığından ya da Hazine ve Maliye Bakanlığından herhangi bir engelle karşılaşmazsak, onların onayı son derece önemli. Biz detayları kendilerine gönderdik. Onların destekleriyle EBRD kredimizi alacağız. Her belediyeye vermiyor bu banka. Bunun da önemli bir çalışma olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Kent genelinde yapımı süren bisiklet yollarına ilişkin açıklamalar yapan Başkan Seçer, “Bisiklet yolunda artık temel bir prensip olarak şuna karar verdik; Anamur'da, Bozyazı'da, Tarsus'ta, merkezde her neredeyse bize ait caddelerde yapacağımız yeni çalışmalarda zaten olacak, yani yeni açtığımız bulvarlarda olacak. Ama iyileştirme çalışmaları yaptığımız yerlerde de metraj olarak imkan sunan her caddeye bisiklet yolu yapacağız” dedi.

“KAZ ÜRETİMİNİ MERSİN’DE GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Yeni bir hayvancılık projesini daha hayata geçirmek istediklerini anlatan Seçer, “Kaz üretimini Mersin’de geliştirmek istiyoruz. Bu yıl için 100 aileye 100 kaz projesi başlattık. Çeşitler de seçildi, bölgeye uygun, randıman verebilen. Bunun üretiminden pazarlanmasına kadar her türlü çalışmayı yaptı arkadaşlarımız. Bu 3 yıllık bir proje olacak. Şimdilik her yıl yine 100 aileye bunun dağıtımını yapacağız ve takip edeceğiz. Ardından da bunların alımını gerçekleştirip pazarlamasını yapacağız. Bütün bu çalışmalar hayvancılık adına bölgede kanatlı, küçükbaş, büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi bakımından önemli. Büyükbaş hayvan yetiştiricilerini de unutmadık. 2020 yılı içerisinde tohum desteği verdik, yemlik bitki tohum desteği. 2021 yılı içerisinde de yine büyükbaş hayvan üreticilerine kaba yem desteği sağlayacağız. Hayvancılığı bu bölgede geliştirme adına belediyemizin üzerine düşen görevleri yerine getireceğiz” diye konuştu.

HAL GELİRİMİZ 32 MİLYON 288 BİN LİRAYA ÇIKTI”

Yaptıkları çalışmalar ve etkin denetimlerle hal gelirlerinde ciddi bir artış sağladıklarına da değinen Başkan Seçer, “2018’de yani bizim dönemimizden önce bir yıllık hal gelirimiz 13 milyon 724 bin TL. 2019 bizim yönetimle beraber bu rakam 19 milyon 990’a çıkmış. 2020 sonu 31 Aralık itibari ile 32 milyon 288 bin TL’ye çıkmış. Burada adaletsizliği, giriş çıkışları kontrol altına alıyorsunuz. Bunu yaparken hallere de en iyi fiziksel koşulları sağlamak zorundayız. Temiz olması lazım, kullanılabilir olması lazım. Orada hal esnafının taleplerine belediyemizin kulak vermesi lazım, onlara rahat bir çalışma ortamı sağlamamız lazım. Bunları da yapıyoruz. İyi bir iletişimimiz var. Hem Mersin Toptancı Hali ile hem de Tarsus ile. Bunlar önemli iki halimiz. Anamur son derece önemli, Bozyazı önemli. Çok önemli katma değeri yüksek ürünler yetişiyor. Bunların satış bedelleri, yüksek vergi gelirleri, Erdemli ve Silifke yine böyle. Erdemli’de yarım kalan bir hal kompleksi var. Orada bir arsa sorunu vardı, Erdemli Belediyesi ile mutabakatı sağladık. İşlemler de bitti. Önümüzdeki bir hafta, on gün içerisinde yarım kalan inşaatın ihalesine çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

“ÇEVREYİ KİRLETENLERE ÇOK YÜKSEK CEZALAR KESİYORUZ”

Seçer, Bozyazı’da Anamur’u ve Aydıncık’ı da ilgilendiren düzenli katı atık depolama alanı oluşturmak için uzun vadeli bir proje arayışı içerisinde olduklarını ve bunun da ilk adımlarını attıklarını belirterek, “Pandemi ve diğer bürokratik gecikmeler, sıkıntılar işimizi engelledi. Umut ediyorum kısa süre içerisinde de bunu çözeceğiz. Çevrede, deniz kirliliği ile ilgili bizim koordinatlarımız içerisinde bizim de denetim alanlarımız sınırlı. Çevre Bakanlığı’na 'bölgenin tamamının denetimini bize verin' dedik. Limandan dolayı çok sayıda gemi geliyor, çevreyi kirletiyor, bir sıkı denetim yapalım ki, kendi koordinatlarımız içerisinde çok sıkı denetim yapıyoruz. Çok yüksek cezalar kesiyoruz. Herhalde 50 milyona yaklaştı. Bu işimizi ciddi yaptığımızı gösteren bir durum” dedi. MESKİ’nin sürdürdüğü çalışmalar hakkında da bilgiler veren Seçer, şu an toplamda 31 noktada aktif çalışma yürütüldüğünü söyledi.

 “BÜROKRASİDE İŞLERİMİZ AĞIR YÜRÜYOR”

MESKİ’ye borçlanma yetkisi alındığını fakat teminat mektubu alamadığı için borçlanmadan faydalanamadığını ifade eden Seçer, şu ifadelere yer verdi: “Geçtiğimiz dönem MESKİ’ye borçlanma vermediler hatırlayın. Ben meclise tekrar getirdim, ısrar kararı aldım. Cumhur İttifakı 40’ı bulamadı ve ben borçlanmayı geçirdim ama borçlanmadan faydalanamadım. Bir banka teminat mektubu olmadan bana küçük bir miktar kredi açtı ama diğerleri İller Bankası’ndan benden teminat mektubu istedi. Şu ana kadar alamadım. Yani burayı aşıyorsunuz, meclisi aşıyorsunuz devletin kurumunu aşamıyorsunuz. Öbür tarafta işler yürümüyor ama bunlar bizi bıktırmayacak. Tamam kenti germeyelim, iyi olalım hay hay, hiçbir lafımız yok ama bir uçtan da işlerimiz süratle gitsin. Bürokrasi bize yardımcı olsun. Ben teminat mektubunu kimin için istiyorum, bir yerden bir kredi istiyorsam kimin için istiyorum? Borçlanma istiyorsam kimin için istiyorum, bu kent için bu kente hizmet için.”

 
Anahtar Kelimeler:Mersin, Büyükşehir, Belediye, Başkanı, Vahap, Seçer, metro, projesiyle, eleştiri,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Gündem Haberleri
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!

AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Hekimler değişim istiyor.. Gürbüz Şen Tabip Odası Başkanlığına adaylığını açıkladı
Mersin Tabip Odası Başkan Adayı Dr. Gürbüz Şen: “Hekim odaklı bir anlayışla çalışacağız”
MMO Yönetiminde görev değişimi!
MHP Akdeniz İlçe Başkanı Ali Ateş’ten 10 Kasım mesajı
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,33ms