Bugün - 29 Mart 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Tarsus Müzesi hizmete açıldı

Tarsus eski Adalet Sarayı’nın müzeye dönüştürülerek, hizmete açıldı. Toplam da 35 bin 348 eserin sergileneceği Tarsus Müzesi’nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarsus Müzesi ile birlikte Mersin’e 32 milyon 250 bin liralık yatırım yaptıklarının altını çizerek, “Mersin, turizmin en canlı olduğu Akdeniz Bölgesinde tarihi, arkeolojisi ve doğasıyla çok büyük bir potansiyeli barındırıyor. Mersin’in turizm hikayesini yazmaya da bir an önce başlayacağız. Kısa süre sonra tekrar ziyarete gelerek, bütün sektör paydaşlarımızla atılacak adımları istişare edecek ve hızla ilgili projeleri hayata geçireceğiz” dedi.

Kültür Sanat Haberi - 22 Aralık 2020 Salı - 19:35
Tarsus eski Adalet Sarayı’nın müzeye dönüştürülerek, hizmete açıldı. Toplam da 35 bin 348 eserin sergileneceği Tarsus Müzesi’nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarsus Müzesi ile birlikte Mersin’e 32 milyon 250 bin liralık yatırım yaptıklarının altını çizerek, “Mersin, turizmin en canlı olduğu Akdeniz Bölgesinde tarihi, arkeolojisi ve doğasıyla çok büyük bir potansiyeli barındırıyor. Mersin’in turizm hikayesini yazmaya da bir an önce başlayacağız. Kısa süre sonra tekrar ziyarete gelerek, bütün sektör paydaşlarımızla atılacak adımları istişare edecek ve hızla ilgili projeleri hayata geçireceğiz” dedi.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Tarsus eski Adalet Sarayı’nın müzeye dönüştürülerek, hizmete açıldı. Açılışa; Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, AK Parti Mersin milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın ile Hacı Özkan ve protokol üyeleri katıldı.

“TÜRKİYE, TURİZMDE RAKİPSİZ POTANSİYEL”

Bakan Ersoy, Paleolitik Dönemden cumhuriyet dönemine kadar olan süreci yansıtan ve interaktif uygulamalarla desteklenen 805 arkeolojik, 408 etnografik ve 810 sikke olmak üzere 2 bin 23 eserin sergileneceği müzenin açılışında yaptığı konuşmada, “Bakanlık olarak, kültür ve turizm noktasında ülkemizin her bölgesini kendi sahip olduğu değerler ve zenginlikler içinde yeniden inşa ve ihya etme çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Türkiye’nin rakipsiz potansiyelini sözde bırakmayıp, aziz milletimizin ekonomik ve sosyal refahına doğrudan katkı sağlayacak projeler üreterek birer birer hayata geçiriyoruz. Kültür ve tarih turizmin en önemli unsurlarından biridir. Bunun bir sonucu olarak da bu iki olguya ev sahipliği yapan, onları koruyarak insanlarla buluşturan müze ve ören yerleri, önde gelen bütün turizm ülkelerinde ciddi bir yatırım konusudur. Zira hem milli varlığı ve coğrafi kültürü yansıtmalarıyla ülkelerin ve milletlerin tanıtılmasında büyük fayda sağlarlar hem de ziyaretçilerinden sağladıkları gelir ile yerelden genele, ülke ekonomisine azımsanmayacak derecede katkı sunarlar. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak adımlarımızı bu farkındalıkla atıyoruz. İşte bugün de yeni Tarsus Müzemizi ilçemizin ve Mersin’in hizmetine açmak için buradayız” diye konuştu.

“KÜLTÜR VE TARİH YOLCULUĞU ZİYARETÇİLERİMİZİ BEKLİYOR”

Tarsus Müzesi'ne dönüştürülen yapının da 70 yıllık tarihi ve mimari özellikleri ile bir kültür mirası olduğunu belirten Ersoy, binanın 1950’de yapımı tamamlandıktan sonra 1954-2013 yılları arasında Tarsus Adliye Binası olarak hizmet verdiğini dile getirdi. Restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Ersoy, “Biz Tarsus’ta, mevcut müzemizin yenilenmesi çalışmalarını başlattığımızda, binayı proje kapsamına alarak detaylı bir restorasyon gerçekleştirdik. Zemin iyileştirmesi ve yalıtım uygulamaları yanında mevcut yapı ve döşemelerde güçlendirme yaptık. Yapının çatısını, harçlı imalatları ve ahşap doğramaları aslına uygun olarak yeniledik. Orta avlunun üstünü modern konstrüksiyon ile kapladık. Nihayetinde müze fonksiyonuna yönelik elektrik ve mekanik imalatları tamamladık. Teşhir ve tanzim çalışmalarımızda da çağdaş müzecilik anlayışına yakışacak özen ve hassasiyeti gösterdik. Yapı içerisinde Prehistorik Dönemden Helenistik Döneme, Tunç Evi Canlandırma Odasından Ashâb-ı Kehf Canlandırmasına, Roma ve Doğu Roma Karma Salonundan İslami Dönem Anlatımına, Tarsus Mutfak Kültüründen Yörük ve Giyim Kültürüne kadar uzanan; dönemsel özellikleri, yaşamları, tarihi ve kültürleri yansıtan bölümler ve canlandırmalar var. Görsel ve işitsel sistemler ile desteklenen; görerek, hissederek, öğrenerek gerçekleşecek bir kültür ve tarih yolculuğu ziyaretçilerimizi bekliyor” dedi.

“MERSİN’E 32 MİLYON 250 BİN LİRALIK YATIRIM YAPTIK”

Müzede 2 bin 23 eserin sergileneceğini kaydeden Ersoy, “Mescidinden hediyelik eşya dükkanı ve kafesine, bebek bakım odasından engelli vatandaşlarımız için asansörüne kadar gerekli tüm sosyal donatıları tamamlanmış olan yeni Tarsus Müzesi ile Mersin’e 32 milyon 250 bin liralık bir yatırım yapmış olduk. 2020 yılı itibariyle bakanlık bünyesindeki 199 müze ve 142 düzenlenmiş ören yeri ile Anadolu’nun eşsiz medeniyet mirasını tüm insanlıkla paylaşmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda kültürel ve tarihi mirası korumaya devam ediyoruz. Çağdaş müzecilik anlayışıyla, teşriften teknoloji kullanımına, günümüzün gereklerini tüm müzelerimiz için bir standart haline getirmek için yenileme çalışmaları yapıyoruz. Yeni açtığımız müzelerde de bütün bu modern altyapıyı inşa etmeye özen gösteriyoruz. Dünyanın en büyük havaalanı müzesi olan bin metrekarelik İstanbul Havalimanı Müzesi gibi projelerle müzecilikte öncü yaklaşımları hayata geçirirken, çok lisanlı elektronik sesli rehberlik sistemi ile müze ve ören yerlerimizi ziyaretçilerin ilgi ve merakına en üst düzeyde cevap verecek şekilde donatmayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’İN TURİZM HİKAYESİNİ YAZMAYA BİR AN ÖNCE BAŞLAYACAĞIZ”

“Teknoloji kullanımı noktasında şunu da özellikle belirtmek isterim ki, bugün önde gelen 32 müze ve ören yerimiz sanal ortamda da gezilebilmektedir. sanalmuze.gov.tr web sayfası üzerinden sunduğumuz bu hizmet yaklaşık 11,5 milyon ziyaretçi rakamına ulaşmıştır. Yine olası eksiklerin giderilmesi ve sürekli denetimin sağlanabilmesi adına, müze ziyaretçilerinin deneyim, öneri ve şikayetlerini paylaşmalarını sağlayan sistemi hizmete aldık. Paylaşım konusuna dair yapılan işlemleri sürekli takip ettiğimiz ve ilgili vatandaşımızı da bilgilendirdiğimiz bu sistem sayesinde şikayetlerin hızla çözümlenmesi sağlanmış, ziyaretçi memnuniyeti iki kat artmıştır” diyen Bakan Ersoy, “Mersin, turizmin en canlı olduğu Akdeniz Bölgesinde tarihi, arkeolojisi ve doğasıyla çok büyük bir potansiyeli barındırıyor. Mersin’in turizm hikayesini yazmaya da bir an önce başlayacağız. Kısa süre sonra tekrar ziyarete gelerek, bütün sektör paydaşlarımızla atılacak adımları istişare edecek ve hızla ilgili projeleri hayata geçireceğiz. Müzemizin hizmete girmesinde emeği olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

VALİ SU: “MERSİN AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ”

Mersin Valisi Ali İhsan Su ise, “Tarsus binlerce yıllık tarihiyle Türkiye’nin en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Sayın Bakanımıza turizm yatırımları için teşekkür ediyorum. Türkiye’nin diğer kentleri bir özellikleriyle öne çıkarken Mersin birçok özelliğiyle ilk sıralarda bulunmaktadır. Mersin öyle bir konumda ki tarımda ticarette sanayi de kültürde de sanatta ön planda. Özellikle kültür ve turizm açısından çok büyük bir potansiyele sahibiz. Tarsus’tan en batı ilçesi Anamur’a kadar her yer tarihi dokularla işlenmiş bir açık hava müzesidir. Hem kültürel varlıklar olarak zengin bir kentiz hem de doğal olarak güzel kentiz. Tarsus, St. Paul Kilisesi, Aziz Paul Kuyusu, Ulu Cami, Kırk Kaşık Bedesteni, Kleopatra Kapısı, Danyal Peygamberin Mezarı ve Makam Cami, Şahmeran Hamamı ve Antik Roma Yolu ile adeta bir açık müze konumunda. Burası da çok güzel bir müze oldu. İhtiyacımız da vardı. Çok önemli değerlerimiz var. Bunları da müzelerimizde tanıtımını gerçekleştireceğiz. Valilik olarak da üzerimize düşeni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.  Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Tarsus'un tarih boyunca birçok medeniye ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın da Tarsus'un 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, turizme kazandırılan yeni müzenin kentin tanıtımına katkı sağlayacağını ifade etti.AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, ilçenin birçok kültürel zenginliğe ev sahipliği yaptığının altını çizerek, kent genelinde devlet destekleriyle önemli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Bakan Ersoy daha sonra protokol üyeleri ile birlikte kurdele keserek Tarsus Müzesinin açılışını yaptı. Ersoy, beraberindekilerle birlikte müzeyi de gezerek, müze müdüründen bilgi aldı.

 
Anahtar Kelimeler:Tarsus, eski, Adalet, Sarayı’nın, müzeye, dönüştürülerek, hizmete, açıldı, Topla,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Kültür Sanat Haberleri
MERSİN'DEKİ KEYİFLİ AKŞAMLARIN 'ROTA'SI
AK Parti Mersin Milletvekili Adayı Kıratlı’dan 23 Nisan mesajı
Akdeniz’de “Grup Tillo” Rüzgârı

Akdeniz’de “Grup Tillo” Rüzgârı
Mezitli ’devlet tiyatrolarına’ ev sahipliği yapacak
Halk ozanı için destek konseri
Toroslar’da çocuk olmak varmış!
ÜLKÜ OCAKLARINDAN 99’UNCU YILDA VATANDAŞLARA ANLAMLI HEDİYE
Diğer Başlıklar

Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Öz: “5 başlık altında 33 projemiz hazır, Toroslar için geliyoruz”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,78ms