Bugün - 19 Nisan 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Ölüyoruz, sesimizi duyan yok!

Mersin’deki koronavirüs ölüm ve vakalarla ilgili son güncel bilgileri kamuoyuyla paylaşan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Covid-19 pandemisi tüm hızıyla sürüyor. Bugüne dek sesimizi ne merkezi yönetime ne de yerel yöneticilere duyuramadık" dedi.

Sağlık Haberi - 18 Aralık 2020 Cuma - 17:06
Mersin’deki koronavirüs ölüm ve vakalarla ilgili son güncel bilgileri kamuoyuyla paylaşan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Covid-19 pandemisi tüm hızıyla sürüyor. Bugüne dek sesimizi ne merkezi yönetime ne de yerel yöneticilere duyuramadık
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin Tabip Odası, koronavirüs ölüm ve vakalarla ilgili son güncel bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Oda Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Covid-19 pandemisi tüm hızıyla sürüyor. Bugüne dek sesimizi ne merkezi yönetime ne de yerel yöneticilere duyuramadık. Ve bunun sonucu olarak da tükeniyor, ölüyoruz.  Mersin’de covid'den ölen üçüncü hekim, beşinci sağlık çalışanı; Dr. Nezih Aydoğan henüz 58 yaşındaydı. Hiçbir kronik hastalığı yoktu. Temmuz, Ağustos aylarında emekli olmayı ve biraz nefes almayı düşünüyordu ama uygulanan yanlış pandemi politikaları, sağlık çalışanlarının yaşamını hiçe sayan uygulamalar nedeniyle 15 Aralık'ta kaybettik. Bizler bugün onu anmak, tabip odamızın eğitim salonuna fotoğrafını asmak, Tarsus Belediyemizce yakında açılacak Kent Müzesine isminin verilmesini sağlamak gibi küçük bazı girişimlerle adını yaşatmaya çalışacağız. Ama bu hiçbir zaman için onu geri getirmeyecek ve acımızın azalmasını sağlamayacak” ifadelerini kullandı.

MERSİN’DE GÜNLÜK ORTALAMA 20 KİŞİ ÖLÜYOR

Mersin’in, aktif çalışan sağlık çalışanları açısından da ciddi sıkıntıları bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Antmen, “Şu an hastanede ve yoğun bakımda tedavi görmekte olan 10'u hekim olmak üzere 20'nin üzerinde sağlık çalışanı bulunmaktadır. Mersin halkı açısından da durumun iyi olmadığını özellikle vurgulamamız gerekiyor. Günde minimum 20 vatandaşımızın öldüğü, 1.500 civarında yeni vakanın olduğu bir dönem yaşıyoruz. Her ne kadar Sağlık Bakanımız yoğun bakım ve servis doluluk oranlarını yüzde 70'ler civarında söylüyor ise de COVİD'li hastalara özellikle kamu hastanelerinde ayrılan servis ve yoğun bakım yatağı açısından durumun çok daha vahim olduğunu, doluluk oranlarının yüzde yüz olduğunu çok rahat söyleyebiliriz. Kamu hastanelerinin böylesine dolu olmasına bağlı olarak özel hastanelerde COVİD hastaları yatırılıyor olsa da bazı özel hastane yöneticilerinin hastalardan günlük altı bin TL'ye varan paralar talep ettiğini biliyoruz. Biz bunu kabul edilebilir bulmuyoruz ve Sağlık Bakanlığı'nın özel ve vakıf hastanelerinin olanaklarını kamu iradesi ile yurttaşların hizmetine sunmaları gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“BULAŞICI HASTALIKLARDAN 12 AYDA 929 KİŞİ ÖLDÜ”

Hem Türk Tabipleri Birliği hem de Mersin Tabip Odası olarak sürecin başından bu yana bu hastalığın Sağlık Bakanlığı tarafından iyi yönetilmediğini ve daha çok da yoksul insanların yaşamlarını kaybettiklerini söylediklerini hatırlatan Antmen,  “Kentimizde bugüne değin salgın nedeniyle oluşan ölümleri incelediğimizde COVID-19 ölümüne yol açan bireysel faktörler üzerine yapılan araştırmalarda yaş ve eşlik eden hastalık/hastalıkları baskın bir faktör olarak tanımlanmıştır. Bu bireysel faktörler arasında sınıf/yoksulluk üzerinden analiz edildiğinde yoksulların daha çok hastalandığı ve öldüğü görülmektedir. Yoğun nüfuslu bölge, kalitesiz konutlar/gecekondu, yeşil alanın olmaması/yetersizliği, barınma eksikliği, işsizlik ve yoksulluk, eğitimsizlik gibi daha düşük sosyoekonomik "güvencesizlik göstergelerinin" COVID-19 vaka ve ölüm oranlarını belirlemede önemli faktörler olduğu tartışılmazdır. 1 milyon 840 bin 425 nüfuslu Mersin ilinde 01.01.2020-13.12.2020 tarihleri arasında toplam 929  ölüm bulaşıcı hastalıklardan olmuş; bunların 825'i Mersin'de, 104'ü Mersin dışında defnedilmiştir. Mersin'in toplam 1.378.005 nüfuslu beş büyük ilçesinde bulaşıcı hastalıktan toplam ölüm il dışında defnedilenler hariç 721'dir. Bu ölümleri 100.000 nüfusa göre ilçelere dağıttığımızda yoksul nüfus arttıkça bulaşıcı hastalıktan ölüm sayısı da artmaktadır. Tarsus'ta bulaşıcı hastalıktan ölüm sayısı Mezitli ilçesinin dört katından fazladır. 01.01.2020-13.12.2020 tarihleri arasında Mersin merkezde yer alan 4 ilçedeki bütün mahalleler arasında sosyoekonomik durumu ve yaşam koşulları en iyi olan 21 mahalleyi (67 ölüm;266.128 nüfus) sosyo ekonomik durumu ve yaşam koşulları en kötü 23 mahalle ile (168 ölüm: 266.857 nüfus) karşılaştırdığımızda bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümlerin yoksul mahallelerde 2,5 kat fazla olduğunu görüyoruz (il dışında defnedilenler hariç)  100 bin nüfusa göre en fazla ölümün görüldüğü Tarsus ilçesinin mahalle bazlı verilerine ulaşabilseydik bu fark kesinlikle daha da açılacaktı” ifadelerini kullandı.

“İL PANDEMİ KURULU ACİLEN TOPLANMALI”

Tabipler Odası’nın görüş ve önerilerini bir kez daha sıralayan Antmen, talep ve önerilerini şöyle sıraladı: “Ülkemizde dokuz ayı geçen bir süredir devam eden COVID-19 salgınının ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları olan hastanelerde karşılanmasından vazgeçilmeli, toplumsal bulaşıcılığın önlenmesine yönelik tedbirler yaşama geçirilmelidir. Salgınla mücadelenin tedavi ve bakım hizmetlerine sıkıştırılamayacağı, salgının sadece yataklı tedavi kurumlarında karşılanması durumunda sağlık altyapısı buna yetmeyecektir. Önümüzdeki günlerde hastalığın seyrinin ağırlaşacağı, yatak ve yoğun bakımlarda yer bulmanın daha da güçleşeceği öngörüsü ile talep ve uyarılarımız dikkate alınmalı, TTB'nin açıkladığı tedbir paketi bir an önce uygulanmalıdır. Yoğun bakım verileri sağlık çalışanları ve toplum ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalı COVID-19 hastalarına uygun, yeterli donanım ve sağlık çalışanına sahip erişkin ve çocuk yoğun bakım yatak sayısı kamu ve özel-vakıf hastaneleri için ayrı ayrı açıklanmalıdır. Sağlık Bakanlığı özel ve vakıf hastanelerinin olanaklarını kamu iradesi ile yurttaşların hizmetine sunmalıdır.  Pandeminin gelmiş olduğu vahim tablo göz önüne alınarak başlangıç olarak özel ve vakıf hastaneleri için çıkarılan genelge uygulanarak, SGK ödemeleri de yapılarak her il için tüm hastaneleri sürece dahil eden değerlendirmeler yapılmalıdır. Yoğun bakım ihtiyaçlarında il içi ve iller arası hastaneler için iyi bir koordinasyon kurularak, COVID-19 hastalarını kabul etmeleri sağlanmalıdır. KHK'larla haksız-hukuksuz biçimde işlerine son verilen sağlık emekçileri görevlerine iade edilmeli, göreve atanmayı bekleyen sağlık çalışanları da göreve başlatılmalıdır. Sağlık Bakanlığı şimdiye kadar yürüttüğü politikalardan vazgeçerek salgınla mücadelede başarılı olmanın ön koşulu olan şeffaflık, akıl ve bilimin kılavuzluğunda belirlenmiş politikaları toplum ve sağlık meslek örgütlerinin katılımı sağlanarak yaşama geçirmelidir. Mersin’de sekiz aydır toplanmayan İl Pandemi Kurulu bir an önce toplanmalı ve İl Hıfzıssıhha Kurulu da sadece içişleri bakanlığının genelgelerini onaylamamalı, ilimize özel önlemlere yönelik kararlar almalıdır.”

 
Anahtar Kelimeler:Mersin’deki, koronavirüs, ölüm, vakalarla, son, güncel, bilgileri, kamuoyuyla, p,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Sağlık Haberleri
Uzman psikologlar depremzedelerin yanında!
Dikkat! Bu virüsler çok yaygın!
Akdeniz’de “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme Semineri”

Akdeniz’de “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme Semineri”
Akdeniz’de çocuklara “Oyun Terapisi” hizmeti
Uzmanından kalp hastalarına uyarı ‘Soğuk havaya dikkat edin, önleminizi alın’
Şen: "Aile hekimliği Türkiye modeli iflas noktasında"
Mersin'de sağlık çalışanları maaş promosyonlarının yenilenmesini istiyor
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,82ms