Bugün - 25 Nisan 2024 Perşembe
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

ETİK OLMAK

Köşe Yazarımız Zeynel ASLAN, yeni yazısı ile SAYDAM HABER okuyucularıyla buluşuyor..

Gündem Haberi - 20 Ekim 2020 Salı - 12:23
Köşe Yazarımız Zeynel ASLAN, yeni yazısı ile SAYDAM HABER okuyucularıyla buluşuyor..
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Türk Dil Kurumu etik kelimesi için 'Ahlakla ilgili, ahlaki' anlamlarını belirtmektedir. Etik diğer bir tanımla; doğru davranışlarda bulunmak, doğru insan olmak ve doğru değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik olmak; kanunlar tarafından sınırları belirlenmiş davranışların dışında kişinin, toplumun kendisine olan güven ve beklentisine uygun olarak doğru ile yanlışı birbirinden ayırdıktan sonra günlük hayatında bunu uygulamalı olarak davranışlarında kullanmasıdır. Etik değerler toplumsal düzeni kazanabilmek için meslek sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli ilkelerdir. Bunlar; dürüst olmak, sözünü tutmak, tarafsız olmak, hizmet kalitesine uygun bir biçimde davranmak, kişinin görevini eksiksiz ve en iyi şekilde yerine getirmesi, nezaket kurallarına uyması, sevgi ve saygı kuralları içerisinde davranmak, çıkar çatışması içerisine girmemek olarak sıralayabiliriz.

Toplumsal yaşantımızda günlük olarak tanıdığımız tanımadığımız insanlarla diyalog içerisinde oluruz. Bunlar ya kendi ihtiyacımızdan ya da mesleki rolümüzden kaynaklıdır. Bu diyalogların çoğunluğu yaptığımız iş ve yaşadığımız çevreden kaynaklı sürekli olanlar ve anlık, geçici olanlardan oluşmaktadır.

Sürekli olan diyaloglar meslektaşların birbiri ile olan iş çevresi diyalogları, anlık olanlar ise müşteri ile meslek sahipleri arasında olan diyaloglardır.

Meslektaşlar arasında hukuki yönden yapılması gereken yazılı sözleşmelerin yerine genellikle verilen söz üzerine iş paylaşımları yapılmaktadır. Meslek sahipleri arasındaki diyaloglarda etik olunmaması; birlikte çalışma, birbiri ile iş paslaşma durumlarında seçici olmak zorunluluğunu getirecektir. Verilen sözlerin tutulup tutulmaması bir sonraki işin paylaşımını, birlikte çalışılmasını etkileyecektir.

İnsanların iş açısından ve mesleki açıdan piyasada tutunup iş yapabilmesi toplumda edineceği güven duygusu ve insanların karşısında edineceği intiba tamamen etik olup etik davranmasına bağlıdır. Her meslekte olduğu gibi emlakçılıkta da etik kuralların ve davranışların önemi çok büyüktür. Hatta emlakçılıkta çok daha fazla önem arz etmektedir. Çünkü meslekler içerisinde yaklaşık %85 güvenilmeyen meslek olarak anılmaktadır. Gayrimenkulü inceleyip artı ve eksilerini belirtmeden satışa sunan amatör emlak ofisleri, satış sırasında ekspertizi yapılan gayrimenkulde açığa çıkan birtakım eksikler nedeniyle müşteri mağduriyetine sebep olduğundan emlakçıya karşı güven azalmaktadır. Müşterilerin bunu dikkate alarak amatör emlak ofisleri ile çalışmamaları gerekmektedir. Emlak ofisinin etik davranarak, gayrimenkulün durumu hakkında detaylı araştırma yaparak bilgi edindikten sonra gayrimenkulü müşterilerine sunması gerekmektedir. Mağduriyet yaşamamak için referanslı emlak ofisleri ile çalışmalı ya da emlak ofisini ziyaret ederek ortamı gözlemledikten sonra çalışma kararınızı vermelisiniz. Almak istediğiniz gayrimenkulün detaylı bilgisi yoksa tapu fotokopisi ile belediyelerin imar bölümlerinden gayrimenkulün durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Etik davranma müşteri ile emlakçı arasında da çok önem arz etmektedir. Emlakçıların çoğunluğu bu mesleği yıllardır yapmalarına karşın amatör yaklaşımdan vazgeçemediklerinden müşteri ve gayrimenkul sahibi ile sözleşme imzalamadan, sözlü olarak iş yapmalarından kaynaklı emeklerinin çalınmasına davetiye çıkarmaktadır. Etik davranmayan müşteri ve gayrimenkul sahiplerinin emlakçıyı saf dışı bırakma çabalarından dolayı emlakçı mağduriyeti oluşmaktadır. Randevu vererek kilometrelerce yol gidilmesine rağmen randevuya gelmeyip telefona dahi cevap vermeyen müşterilerin bu etik dışı davranışlarından dolayı,  emlakçı maddi manevi zarara uğramakta, hatta gayrimenkul sahibi ile emlakçı arasında sorunlar yaşanmaktadır.

Bu konuda Konfüçyüs’ün ‘’Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma.’’ sözü etik olup etik davranmanın önemini daha net bir şekilde anlatacaktır.

 
Anahtar Kelimeler:Köşe, Yazarımız, Zeynel, ASLAN, yeni, yazısı, SAYDAM, HABER, okuyucularıyla, bul,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Gündem Haberleri
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!

AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Hekimler değişim istiyor.. Gürbüz Şen Tabip Odası Başkanlığına adaylığını açıkladı
Mersin Tabip Odası Başkan Adayı Dr. Gürbüz Şen: “Hekim odaklı bir anlayışla çalışacağız”
MMO Yönetiminde görev değişimi!
MHP Akdeniz İlçe Başkanı Ali Ateş’ten 10 Kasım mesajı
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,07ms