Bugün - 24 Nisan 2024 Çarşamba
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Kadınlar karar mekanizmalarında yer almalı!

Avrupa Yerel Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında Tarsus’ta Tarsus Kent Konseyi, ‘Kadınların ve Mahalle Mecli̇sleri̇ni̇n Karar Süreçleri̇ne Katılımı’ konulu toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda kadınların ve Mahalle Meclislerinin kendileriyle ilgili kararlarda söz sahibi olmaları, karar süreçlerine etkin katılımlarının önemine değindi.

Yaşam Haberi - 18 Ekim 2020 Pazar - 15:47
Avrupa Yerel Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında Tarsus’ta Tarsus Kent Konseyi, ‘Kadınların ve Mahalle Mecli̇sleri̇ni̇n Karar Süreçleri̇ne Katılımı’ konulu toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda kadınların ve  Mahalle Meclislerinin kendileriyle ilgili kararlarda söz sahibi olmaları, karar süreçlerine etkin katılımlarının önemine değindi.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Avrupa Yerel Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında Tarsus’ta Tarsus Kent Konseyi, ‘Kadınların ve Mahalle Mecli̇sleri̇ni̇n Karar Süreçleri̇ne Katılımı’ konulu toplantı gerçekleştirdi. Güner Baykal Toplantı Salonunda yapılan toplantıya; Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ünzile Kuru, Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu, Kent Konseyi Genel Sekreteri Reşit Tok, Kadın Meclisi Başkanı Bilgehan Güçtimur, Belediye Başkan Danışmanı Sibel Gazi, Tarsus Belediyesi Kadın Ve Aile Hizmetleri Müdürü Derya Akşanlı, Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel,  Yürütme Kurulu üyeleri: Şahin Yücel, Salih Yedican, Gülsevim Kıraç, Sultan Sinem Kezer; Şehitler Tepesi Mahalle Muhtarı Ruhi Güngör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

CERRAHOĞLU: “PİLOT UYGULAMALAR YAPIYORUZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarsus Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu, “Mahalle Komiteleri, halkın yerel yönetim ve karar süreçlerine katılımının sağlanması, mahallenin birikim ve potansiyelinin örgütlenerek yaşam kalitesinin yükseltilmesi, komşuluk bilincinin geliştirilmesi, mahallenin  ekonomik, sosyal, kültürel, bilimsel ve demokratik gelişme olanağının sağlanması, dayanışma ve uzlaşı kültürünün geliştirilmesi amacıyla; kentin sosyal, ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliğinin, sorunlarının, vizyonunun tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği, ortak aklın ve uzlaşının esas olduğu, yönetişim anlayışına dayalı, mahallede yaşayanların kent yönetimine katılmalarını, kaliteli ve yaşanabilir bir kentin yönetiminde aktif rol almalarını hedefleyen ve gönüllülük esasına dayalı bir yapı olarak kurulmuştur. Önceki yıllarda çok güzel yürütülen aile planlaması ortadan kaldırıldı. Bu da sağlıksız cinsel yaşamı getirdi. Kadın hakkı olarak istediği zaman istediği kadar çocuk yapabilir, ama aile planlaması konusunda çalışmaya devam etmeliyiz, böylece istenmeyen gebelikler önlenebilir. Üniversite gençliğini daha çok desteklemeliyiz. Üniversite gençliğini kentimizde yaşayan kadınlara model olması açısından teşvik edelim. Örneğin, bisiklete binen kadın sayısı, elektrikli bisiklet kullanımı arttı. Herkes bir şeyler yapıyor. Kent vizyonu olarak bütün güçleri birleştirerek elle tutulur bir şeyler yapalım. Mevcut durumu ölçelim. Biz kent konseyi olarak hazırız. Kadın kuruluşları da bir araya gelip bir şeyler yapsınlar. Örneğin kadın hakları konusunda ölçümler yapalım, bu yıl ne yaptık, 1 yıl sonra ya da 5 yıl sonra hangi seviyeye geldik gibi. Gelin bunu bir düzene koyalım, dünyadaki en iyi örneklere bakalım. Kadınlar nerden nereye gelmiş, bunları inceleyelim, çözümler üretelim” dedi. Tarsus Kent Konseyi olarak pilot uygulamalar yaparak üç mahallede mahalle meclisleri kurduklarını ve pandemi nedeniyle toplanmada zorluklar yaşansa da mahalle muhtarı önderliğinde halkın ve mahallenin öncelikli sorunlarını tespit etmek ve takip etmekte önemli yol kat ettiklerini anlattı.

KURU: “MAHALLE MECLİSLERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Daha sonra söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Ünzile Kuru ise, Kent Konseyi ile böyle bir toplantı düzenlemekten çok mutlu olduklarını dile getirerek, “kenti yönetme şeklimiz kenti nasıl görmek istediğimiz ile ilgilidir. Çocuk Dostu Kent derseniz de ona göre bakmanız gerekir. Başkanımız kadına pozitif bir bakış açısına sahip. Kadın Dayanışma Merkezi ve açılan diğer merkezlerimiz ve atölyelerimiz kadınlara ve gençlere yönelik. Burada hem kadınların sosyal olarak gelişmesini sağlıyoruz hem de sorunlarını çözebilmeleri için atölyeler yapıyoruz. Kadın Sığınma Evimize başvuran hiç bir kadını reddetmeden destek olmaya çalışıyoruz. Şiddete uğrayan veya sorusu olan kadınlar için 7/24 danışma hattımız var. Kadın kadının dostudur; birlikte güçlüdürler. Dediğimiz gibi tamamen bakış açımıza bağlı. Kadın kooperatifimiz kuruldu. Burada amacımız kadının ekonomik gücünü artırmak ve güçlenmesini sağlamak. Belediyemizin hedeflediği çalışmalarda toplumsal cinsiyet konuları da ele alınıyor dedi. İleride büyük bir çalıştay yapabiliriz. Her mahalleye kreş ve okuma salonları gibi projelerimiz var. Bu hafta kapsamında anket çalışması yaparak tüm birimlere dağıttık; herkesin doldurmasını ve bize geri dönüş yapmalarını istedik dedi.  Yapılan anket,  eksikliklerimizi görmemiz açısından, sizin fikirlerinizi almamız açısından çok önemli; kadın konusu benim için ayrıca çok önemli. Mahalle Meclislerinin çok başarılı çalışmalar yapacağına inanıyorum. Sürdürülebilir bir kent olma konusunda çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir” ifadelerini kullandı. Şehitler Tepesi Mahalle Muhtarı Ruhi Göngör de, “Topluma dokunan en alt makam muhtarlık olduğu için böyle bir çalışmanın içinde oldum. Çoklu ve katılımcı bir yönetim anlayışı benimsiyorum. Tüm mahallede yaşayanların görüşlerini alıp birlikte karar vererek gerekli mercilere ulaştırıyoruz. Kent Konseyi ile yaptığımız doğru bir model, mahalle meclisleri her kesimden insanı bir araya getirdiği ve ortak karar aldığımız için önemliydi. Böyle bir karar alıp yönetime ortak edildiğimiz için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

YÜCEL: “TÜM GÖRÜŞLERİN TARTIŞMA SÜREÇLERİNE KATILIMI ÖNEMLİ”

Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel ise; “Şiddet mağdurlarına destek olalım ama, neden bu kadar şiddet var sorusunu da soralım. Toplu Sözleşme yaparken eşine şiddet uygulayanları işten çıkartmakla ilgili madde koymuş olmanız çok önemli. Bu konuda başka çalışmanız var mı? Erkek kültürü ders kitaplarından yetişiyor. En çok önemsediğim şey kadınların istihdamının artırılması, bunun için belediye olarak neler yapılıyor? Kadın olarak bir göreve gelmek önemli olduğu kadar, o görevde kadın olarak ne yaptığınız da önemlidir. Demokrasi anlamında mahalle meclislerini önemsiyorum. Tüm görüşlerin tartışma süreçlerine katılımı önemli. Buraya mahalle bileşenlerinin hepsinin ortak olması ve katkı vermesi gerekiyor dedi. Ayrıca toplumda kadın ve kadının yeri ve kadın istihdamı konularını da çok önemsediğini belirterek bu konuda  yetkililere  ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu. Okullar pandemi koşullarına gerçekten hazır mı, dezavantajlı mahallelerde ortak bir wifi alanı neden olmasın? Bunu mahalle meclislerinin talep etmesi daha anlamlı olacaktır” şeklinde konuştu. Kadın Meclisi Başkanı Bilgehan Güçtimur da, “Yerel demokrasi kavramına dikkat çekerek, kadınların karar alma süreçlerine katılımlarının sosyal ve toplumsal anlamda önemli katkıları olacağını belirtti. Kadınlar olarak yönetim de söz sahibi olmak adına, Belediye ile  birlikte ortak çalışmalar yapılması önemli. Kadın Dostu Kentler Projesi’nden bahsederek, bu  kapsamında Tarsus’ta neler yapılabileceği konusunda hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Ayrıca bir kentin 24 saat yaşaması gerektiğini, artık bir üniversite kenti olduğumuzu, sokaklarımızda binlerce gencin dolaştığını belirtti.Ayrıca Kadın Dostu Kent olmak konusunda özgün bir kent olabilirmiyiz? Tarsus’ta Belediyemizin Yerel Eşitlik Eylem Planı var mı; yoksa yapabilir miyiz? Kadınlar siyasette ne kadar temsil ediliyorlar? diyerek başka ülkelerden örnekler verdi. Bu gibi konularda hep birlikte kentimiz için çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

SERİN: “TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK YEREL YÖNETİMLERİN ÇALIŞMALARINA BAĞLI”

Kadın Savunma Ağı Üyesi Çiğdem Serin de, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak yerel yönetimlerin çalışmalarına bağlı.Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi’nde kadını güçlendirmek için etkinlikler yapılıyor. Tarsus Belediyesi’ne kadın konusunda attıkları adımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu örnekleri çoğaltmalıyız.  Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine yönelik atölyeler yapıyoruz. Belediye de kadın erkek çalışan herkesin bu atölyelere katılmaları gerekir. Göçmen kadınların da ihtiyaçları göz önüne alınmalı. Onlara psikolojik ve hukuki destek sağlanması için mekanlar açılabilir. 7/24 danışma hatları kurulabilir” dedi.  Tarsus Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Derya Akşanlı ise, “Bu dönemde kadın ve gençlere yönelik çalışmalarımız arttı ve merkezlerimiz kuruldu. Bu merkezlerde hukuksal, psikolojik ve sosyal destek veriyoruz. Ayrıca kadınları ve gençleri sosyal anlamda eğitici ve öğretici atölye çalışmaları yapıyoruz. Bunlardan okuma yazma kursunu çok önemsiyoruz. Gelen kadınların çocuklarıyla da ayrıca ilgileniyoruz. Her yaptığımız atölyenin sonunda katılımcıların istek ve önerilerini alıyoruz. Biz daha geniş kitlelere yayılarak herkesin gelmesini istiyoruz. Ama yeri geliyor onların katılımı için birebir görüşme yaparak onları ikna etmeye çalışıyoruz. Atölyelerle tüm kadınlar ve gençlere ulaşmaya çalışıyoruz ve atölyelerimize daha çok katılım olmasını istiyoruz. Gençlik Merkezimizde şu ana kadar 138 gencimize ulaştık” ifadelerini kullandı.  Tarsus Bisiklet Topluluğu üyesi Serpil Kara da, “Bisiklete binme konusunda güzel çalışmalar yapıyoruz. Bisikletle kadını özgürleştiriyoruz. Bisikletin verdiği özgürlüğü tüm kadınların yaşamasını istiyorum. Kadına şiddet konusu toplumumuz için büyük sorun oluşturuyor. Şiddet gören kadına psikolojik destek sağlanmalıdır. Apartman komşumun şiddete maruz kaldığına tanık oldum. Çocuklarımızı erkek veya kadın olarak değil, birey olarak yetiştirmeliyiz. Benim için eğitim çok önemli” dedi.  Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi Yöneticisi Hatice Karataş, “Ali Bey’in dediklerine katılıyorum. Yaptığımız çalışmalarda kadınlara ulaşma konusunda sıkıntımız var. Katılım konusunda dezavantajlı mahalleler daha istekli görünüyorlar. Gerektiğinde biz onların bulundukları yerlere gideceğiz. Bazen duyarlı mahallelerden bile geri dönüş alamıyoruz. Mahallelerdeki lider özellikli kadınlara ulaşmak gerekiyor. Yaptığımız atölye çalışmaları ve kurslara Sadece belediye, kent konseyi ve STK’ları değil de tüm mahallelerde yaşayan kadınları dahil edersek daha iyi işler çıkartırız” dedi. 

Toplantının kapanış konuşmasında Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu, toplantının özetini yaparak kadınların ve  Mahalle Meclislerinin kendileriyle ilgili kararlarda söz sahibi olmaları, karar süreçlerine etkin katılımlarının çok önemli olduğunu söyledi ve tüm konuklara ve destek verenlere teşekkür etti.

 
Anahtar Kelimeler:Avrupa, Yerel, Demokrasi, Haftası, etkinlikleri, kapsamında, Tarsus’ta, Tarsus, ,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yaşam Haberleri
“ÇOCUKLARIMIZA HUZURLU YARINLAR BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
AKDENİZ’DE PAZARCI ESNAFI DENETLENİYOR
TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları

TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları
Genç kıza ‘Umut’ oldu
Karaduvar Sahili 2. Etap Park çalışmalarında sona gelindi
BÜYÜKŞEHİR'E ASFALT İSYANI!
Türkiye su yoksulu!
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,90ms