Bugün - 29 Mart 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Yumuktepe'de kazılara salgın engeli

Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan Yumuktepe Höyüğünde bu yıl kazılar korona virüs (Covid-19) dolayısıyla yapılamıyor. Salgın dolayısıyla Kazı Başkanı Isabella Caneva da bu yıl gelemezken, 3 kişilik ekip bölgede temizlik ve koruma çalışması yapıyor.

Kültür Sanat Haberi - 6 Ekim 2020 Salı - 11:52
Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan Yumuktepe Höyüğünde bu yıl kazılar korona virüs (Covid-19) dolayısıyla yapılamıyor. Salgın dolayısıyla Kazı Başkanı Isabella Caneva da bu yıl gelemezken, 3 kişilik ekip bölgede temizlik ve koruma çalışması yapıyor.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

M.Ö. 7 binli yıllarda Neolitik Çağda yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğünde, bu yıl pandemi dolayısıyla kazı yapılamıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölgenin korunması ve yapılan kazı çalışmalarının zarar görmemesi için temizlik ve koruma amacıyla çalışma başlattı. Kazı Başkanı İtalya Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva da pandemi dolayısıyla Türkiye'ye gelemezken, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Dr. Orkun Hamza Kayci'nin kazı başkan yardımcılığını yaptığı 3 kişilik ekip, bölgede temizlik ve koruma çalışması yapıyor. 15 günlük çalışma ile tüm alanda temizlik ve koruma çalışması yapılacak.

"Temizlik ve duvarları korumak için çalışma yapıyoruz"
Yaptıkları çalışmalarla ilgili konuşan Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hamza Kayci, bu sene pandemiden dolayı kazı çalışmalarının yapılamadığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sadece çevre temizliği ve kazı alanlarında koruma yapılmaya yönelik izin çıkardığını belirten Kayci, “Temizlik ile kerpiç ve taş duvarları korumak için çalışma yapıyoruz. Daha çok bu koruma ot temizliğinden sonra özel örtülerle mevcut taş ve kerpiç duvarları kapatıp, üzerini topraklayarak korumaya alıyoruz ki herhangi bir zarar gelmesin, bir erozyonda yıkılıp, tahribata uğramasın. Bu sene çalıştığımız tüm alanlarda koruma gerçekleştirdik. Yani hem neolitikte hem kalkolitik kültür katmalarında hem de Hitit ve ortaçağ katmanlarında korumaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Şu anda kalkolitik tabanda koruma yapıyoruz. Çok önemli bir ilkleri temsil ediyor. Özellikle aşağıdaki alan Yumuktepe’nin meşhur 16. Tabakasıdır. Burası Kalkolitik dönemin başına tarihleniyor. Sonrasında 15. Tabaka geliyor. Yoğun kerpiç malzemeden oluşan bir mimariyi içeriyor. Burası da çok önemli bir tabaka" dedi.

"Yumuktepe Çukurova için çok önemli bir değer"
Yumuktepe'nin çok önemli bir değer olduğunu vurgulayan Kayci, "O yüzden bu sene çok küçük bir ekipte olsa burada çalışma yapmak istedik ve burayı korumaya alıyoruz. Tabi bunlar kısmi koruma. Daha sonrasında bir arkeopark projemiz var. Özellikle bu Kalkolitik alanın üstü bir çatı ile kaplanacak. Umarım gerekli kurullardan, kurumlardan bu proje geçtikten sonra yerel kuruluşlarımızla beraber bunun uygulamasını gerçekleştireceğiz. Yumuktepe ve Mersinliler için aslında tüm Çukurova için çok önemli bir değer olacak ve proje gerçekleştikten sonra ziyarete açılacak. Seneye yine bu dönelerde kazı çalışması yapmayı planlıyoruz. Kazı Başkanımız Prof. Dr. Isabella Caneva pandemi dolayısıyla gelemedi. Umarım bu pandemiyi tüm dünya olarak atlattıktan sonra, kendisinin başkanlığında büyük bir ekiple burada kazı çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

"Dünyada arkeoloji eğitimi alan herkes Yumuktepe'yi bilir"
Yumuktepe kazılarının 1930’lu yıllarda başladığına dikkat çeken Kayci, “Bir kere yakın doğu üzerine arkeoloji eğitimi alan herkes, tüm dünyadaki okullarda bu bölümü okuyanlar Yumuktepe’yi bilir. Özellikle ilk İngiliz kazılarında burası 'tarih öncesi' Mersin olarak adlandırılmıştır. Aslında buranın birçok önemi var. M.Ö. 7 binli yıllardan başlayıp, M.S. 13’üncü yüzyıla kadar devam eden kesintisiz bir tabakalaşma var. Buna biz yaklaşık 9 bin yıllık bir bilgi arşivi diyoruz. O yönden Mersin için önemli. Çukurova da birçok höyük bulunmakta ama bütün katmanlarda kazısı gerçekleştirilen tek höyük Yumuktepe. O yüzden Çukurova'nın tüm kronolojisini Yumuktepe’de elde edebiliyoruz. O yüzden de referans bir yerleşim konumuna geliyor” şeklinde konuştu.  

 
Anahtar Kelimeler:Mersin’de, geçmişi, 9, bin, yıl, öncesine, dayanan, Yumuktepe, Höyüğünde, yıl, k,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Kültür Sanat Haberleri
MERSİN'DEKİ KEYİFLİ AKŞAMLARIN 'ROTA'SI
AK Parti Mersin Milletvekili Adayı Kıratlı’dan 23 Nisan mesajı
Akdeniz’de “Grup Tillo” Rüzgârı

Akdeniz’de “Grup Tillo” Rüzgârı
Mezitli ’devlet tiyatrolarına’ ev sahipliği yapacak
Halk ozanı için destek konseri
Toroslar’da çocuk olmak varmış!
ÜLKÜ OCAKLARINDAN 99’UNCU YILDA VATANDAŞLARA ANLAMLI HEDİYE
Diğer Başlıklar

Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Öz: “5 başlık altında 33 projemiz hazır, Toroslar için geliyoruz”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,19ms