Bugün - 16 Nisan 2024 Salı
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

SAHİBİNDEN Mİ, EMLAKÇIDAN MI?

Köşe Yazarımız Zeynel ASLAN, yeni yazısı ile SAYDAM HABER okuyucularıyla buluşuyor..

Ekonomi Haberi - 15 Temmuz 2020 Çarşamba - 08:44
Köşe Yazarımız Zeynel ASLAN, yeni yazısı ile SAYDAM HABER okuyucularıyla buluşuyor..
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

İnsanların hayatında olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birisi de barınmadır. Barınma ailenin güvenliğini de içerir. Barınma ihtiyacı, kişilerin ailesine, gelir durumuna, sosyal çevresine, iş yerine, çocuğun okuluna ve aile kültürüne göre, özellikleri ve konumu bakımından değişiklikler göstermektedir. Bu değişiklikler gelişen teknoloji ile insanlara sunulan lüks akıllı ev diye tanımı yapılan, cümleyi ‘’saray yavrusu’’ denilerek bitirilen özellikleri de içermektedir.

Barınma ihtiyacını karşılamak için belli bir birikimi olan bütçesine göre araştırmaya girmektedir. Araştırma yaptığında karşısına üç seçenek çıkmaktadır. Bu seçenekler sahibinden, müteahhitten ya da emlakçıdan ilanları. Peki, bunların hangisi avantajlı, hangisi dezavantajlıdır?

SAHİBİNDEN SATILIK ilanları: Gayrimenkulün fiyatını piyasa bilgisi ve tecrübesi olmadan satıcı kendisi belirler. Kriteri komşusunun satışa çıkardığı evine istediği fiyattır. Komşusunun belirlediği fiyatı kendi gayrimenkulü ile kıyaslayıp üzerine ekleme çıkarma ile satış fiyatını belirler. Oysaki komşusu da sokakta ki bir başka komsusunu örnek alarak fiyat belirlemiştir. Genelde insanların kendi malları değerli olduğundan fiyat sürekli abartılı ve yüksektir. Uzun süre satılamaz. Satılsa da, yine piyasa bilgisi olmayan sahibinden ev buldum emlakçıya hizmet bedeli ödemedim düşüncesinde olan kişilerdir. Aslında emlakçıya ödemesi gereken hizmet bedelinden kat kat fazlasını ödeyerek almıştır. Piyasa değerinin 280.000 ile 300.000 TL aralığında olan bir evin sahibinden 350.000 TL ye satıldığını duyuyoruz. 

MÜTEAHHİT’TEN (İNŞAAT FİRMASINDAN) ilanları: Müteahhit, tüm maliyet hesabını yapıp üzerine belli miktarda kar oranını ekledikten sonra satış fiyatını tespit ederek satışa sunar. Son zamanlarda kredilerin düşmesiyle fiyatların artırılması fırsatçılığına kendini kaptıran müteahhitlere de çokça rastlamaktayız.

EMLAKÇIDAN SATILIK ilanları: Emlakçı piyasaya hâkim olduğundan, çalıştığı bölgede, hangi evin ne kadara satılması gerektiğini bilir. Evin artı ve eksi özelliklerini değerlendirmeye alarak piyasa değerinde fiyatını belirler.  Emlakçı, konut kredisi kullanılırken bankaya yatırılan ekspertiz ücretinden satıcılar ve alıcılara avantaj sağlamış olur. Yani her iki tarafa ücretsiz ekspertizlik yapmış olur. Satılması için portföyüne gelen gayrimenkulün değerini, gayrimenkulü inceledikten sonra satıcıya belirtir. Fiyatı düşük olduğunu düşünen gayrimenkul sahibi yüksek fiyat istemekte diretirse emlakçı satılamayacak gayrimenkulle uğraşıp zaman kaybetmek istemeyeceğinden kabul etmez. Kabul eden emlakçılar tabii ki vardır. Bunlar da asmış olduğu ilandan arayan müşterilere o bölgede portföyündeki diğer gayrimenkullere yönlendirerek satışını yapmaktadır.

Genelde sahibinden satmayı tercih eden gayrimenkul sahipleri piyasa değerinin üzerinde satmayı tercih edenlerdir. Kendisinin istediği fiyata emlakçı satılamaz dediği için sahibinden satmayı tercih etmektedir. 

Konut satışları, zaruri barınma ihtiyacı olduğundan her dönemde yani yaz, kış, pandemi ve ekonomik kriz dönemi de dâhil sürekli talep vardır. Bu talebe cevap vermede en önemli unsur gayrimenkulün doğru fiyatlandırma ile satışa sunulmasıdır. Doğru fiyatlandırılması yapılmayan gayrimenkulün fiyatı, düşük ise satıcıya, yüksek fiyat ise alıcıya zarar verir. Ayrıca uzun süre satışı yapılamaz. Doğru fiyatlandırma yapılan gayrimenkul en fazla bir ay içerisinde satılır. Uzun zamandır satılık ilanı bulunan gayrimenkuller satılamıyorsa iki sebebi vardır. Ya doğru fiyatlandırma yapılmamış yüksek fiyat istendiğinden, ya da iyi bir pazarlama ve reklam stratejisi uygulanmadığından satılamamaktadır. Doğru fiyatlandırma, bu işi yapan piyasaya hâkim gayrimenkul sektörüne yıllarını vermiş eğitimlere katılarak tüm gerekli belgelerini alan Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanları veya kısa adı SPK olan Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisansını almış (SPL) Konut ve Gayrimenkul değerleme Uzmanları tarafından yapılmasıdır. 

Emlakçıya %2 hizmet bedelini ödememek için sahibinden satılık ilanlarına rağbet edenler, aslında hizmet bedelinden daha fazlasını, ekspertizi yapılmadan doğru fiyatlandırma yapılmamış satış bedelini kendisi belirlemiş gayrimenkul sahiplerine ödemektedirler. İnsanlar gayrimenkul sektöründe alım satım ve kiralama durumlarında yanılgıya düşmemesi için her ailenin nasıl sağlıkta aile hekimi dişçisi, hukukta avukatı, kişisel bakımda kuaförü berberi ve otomobil tamircisi varsa güvendikleri bu işi profesyonelce yapan Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanlarına da ihtiyaçları vardır. Bahsettiğim danışmanlar, işi sadece satmak ve kiralamak olan emlakçılarla karıştırılmamalıdır.

 
Anahtar Kelimeler:Köşe, Yazarımız, Zeynel, ASLAN, yeni, yazısı, SAYDAM, HABER, okuyucularıyla, bul,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Ekonomi Haberleri
Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu'nda yapılan değişikliklere destek
Mersin Limanı doldu taştı
Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti

Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti
Kiraları ev sahipleri artırıyor!
Konut kiralarında fahiş fiyat uygulayanlar mercek altında
Mersin’de ev kiraları 2-3 kat arttı
Mersin’in ihracatı 6 milyar doları buldu
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,90ms