Bugün - 23 Nisan 2024 Salı
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

İşten çıkarmalar askıya alınmalı

Koronavirüs salgını nedeniyle yüz binlerce insanın işsiz kaldığına dikkat çeken TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Bu salgın süresince tüm işten çıkarmalar askıya alınmalı, zorunlu ücretsiz izine gönderilecek olan personellerin salgın süresince maaş ödemeleri fonlar aracılığı ile devlet tarafından karşılanmalıdır" dedi.

Ekonomi Haberi - 24 Mart 2020 Salı - 15:23
Koronavirüs salgını nedeniyle yüz binlerce insanın işsiz kaldığına dikkat çeken TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Bu salgın süresince tüm işten çıkarmalar askıya alınmalı, zorunlu ücretsiz izine gönderilecek olan personellerin salgın süresince maaş ödemeleri fonlar aracılığı ile devlet tarafından karşılanmalıdır
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Koronavirüs nedeniyle alınması gereken tedbirlerle ilgili bir açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Dünya ve ülkemiz küresel Salgına dönüşen koronavirüs ile mücadelede ne yazık ki çok kritik bir süreçten geçmektedir. Tüm dünyada yıkıcı bir etki yapan ve zamanında alınamayan kararlar ile etkisinin hükümetlerin katladığı bir küresel salgına dönüşen koronavirüsün önüne geçebilmek için karar vericilerin bilinçaltında ki refleksler ile verdikleri ekonomi ve sermayeyi koruma alışkanlıklarından vazgeçerek halk sağlığını korumak için gerekli tüm önlemleri vakit kaybetmeden almaları kaçınılmaz durumdadır” ifadelerini kullandı.

“İNSANLIĞIN ORTAK MÜCADELESİDİR”

“Ekonomik ve siyasi kaygılar ile ne yazık ki geç verilmiş olan Çin’de ve ardından İran’da başlayan salgın krizinin hemen başında bu ülkelerle irtibatın kesilmesi, umreye gideceklere izin verilmemesi ve dönüşlerinde kesin bir karantina uygulaması yapılması gibi kararlar salgının boyutunu artırarak halk sağlığının kritik düzeyde sarsılmasına neden olmuştur” diyen Atar, “Salgın ile mücadele de bilmeliyiz ki bu insanlığın ortak mücadelesidir, burada alınacak kararlar tüm insanları aynı yaşam hakkına ulaştıracak şekilde her kesime asgari yaşam şartını sağlayacak şekilde alınmalıdır 18 Mart 2020 tarihinde Çankaya Köşkünde düzenlenen “Koronavirüs ile Mücadele Eşgüdüm Toplantısı”na davet edilmeyen ve bu salgının ilk gününden itibaren konuya dair kapsamlı çalışmalar yapan TMMOB İKK Mersin olarak şunu ifade etmek isteriz ki; koronavirüs salgınının yol açabileceği sosyal tahribat, ayrımcı, kutuplaştırıcı yaklaşımlarla daha da derinleşmekte, ülkenin ve halkın sağlığını onarılması zor bir biçimde tehdit etmektedir. Bu salgın sağlık alanının ticarileştirilerek halkın nitelikli, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz sağlık hizmeti alması, temel insan gereksinimlerinin devlet eli ile sunulması  ve her ferdin asgari yaşam standartlarında  gıda ve hijyen ihtiyacının sosyal devletin teminatı altında olması gerektiğinin kanıtıdır” dedi.

“MAAŞ ÖDEMELERİNİ DEVLET KARŞILAMALI”

Önerilerini kamuoyuyla paylaşan Atar, “Bu salgın süresince tüm işten çıkarmalar askıya alınmalı, zorunlu ücretsiz izine gönderilecek olan personellerin salgın süresince maaş ödemeleri fonlar aracılığı ile devlet tarafından karşılanmalıdır. Alt gelir gruplarının temel gıda ve hijyen maddelerine erişimi için kamu kaynaklarına başvurulmalıdır. Virüsten koruyucu ürün ve malzemeler (maske, kolonya, sıvı sabun vb.) başta dar gelirliler olmak üzere halka ücretsiz dağıtılmalıdır. Sağlık emekçileri için, koruma önlemleri artırılmalı tüm sağlık çalışanları için korucu malzeme mutlaka tedarik edilmeli ve maaş düzenlemesi yapılarak ek tazminat verilmelidir. Sağlık kurumlarındaki eksikliklerin giderilmesi sağlanmalı ve Covid-19 şüphesi olan her olguya test yapılabilecek duruma getirilmelidir. Öncelikle fırıncılar olmak üzere, manav, market gibi gıda satışı yapılan iş sektörlerinde çalışanlara virüs test taraması  yapılarak olumlu olanlara belge vererek çalışmalarına devam etmelerinin sağlanmalıdır. Fabrika, atölye gibi toplu mekânlarda çalışanlara ücretsiz test imkanının sağlanması, Stratejik öneme sahip ve zorunlu çalışması gereken fabrikalar hariç diğer işletme ve fabrikalarda üretime 1 ay ara verilmeli. Mümkün olan işlerde ve işyerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmeli, zorunlu mal ve hizmetlerin üretilmediği ve virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm işyerlerinde çalışanlar derhal ücretli izne çıkarılmalıdır. Zorunlu mal ve hizmetlerin üretildiği veya gerekli önlemlerin alınabildiği faaliyetini sürdüren işyerlerinde çalışan ebeveynlerden birine ve risk grubunda olanlar ile 60 yaş üstü çalışanlara acil ücretli izin verilmeli; çalışmak durumunda olanların sağlık koşulları için önlemler artırılarak azami düzeye yükseltilmelidir” ifadelerini kullandı.

“İŞSİZLİK MAAŞI VERİLMEYE DEVAM EDİLSİN”

Ekonomideki olumsuz gelişmelere paralel olarak sonrasında işsizlikte yaşanabilecek artışlara karşı işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırılması gerektiğinin altını çizen Atar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İşsizlik sigortası ödeneği alabilmek için son üç yılda 600 gün çalışma koşulu virüsle mücadele döneminde 90 güne indirilmelidir. Salgın sürecinde işsizlik maaşı kesilecek olan çalışmayan yurttaşlara bu maaş verilmeye devam edilmelidir. Kamu borçları, tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca ertelenmelidir Elektrik, su, doğalgaz ve iletişim hizmetleri belirlenecek asgari düzeyde tüm halka salgın boyunca ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Tüm zorunlu denetimler, sınavlar ve belge yenilemeler 2 ay süreli ötelenmeli(Araç muayene, ehliyet yenileme gibi. Bu süreçte görülmüştür ki sadece kriz durumlarında değil her daim özellikle elektrik, su, iletişim gibi halkın ihtiyaçlarına doğrudan ilgilendiren hizmetlerin devlet eli ile yürütülmesi bir zorunluluktur. Ülkemizin ve halkımızın geleceği için tüketim odaklı anlayış terk edilerek Sağlık, eğitim ve bilime kaynak yaratmak için çalışmalar yürütecek bir anlayış benimsenmelidir. Biz biliyoruz ki insanların geleceği insanlığın geleceğinden ayrılamaz, bu sebeple tüm kaynaklarımız ve gücümüz ile yapacağımız mücadele geleceğe umut ışığı olacaktır, önerilerimiz doğrultusunda alınması gereken kararların zaman kaybetmeden alınmasının sürecin daha hasarsız atlatılmasına sağlayacağını biliyoruz.”

 
Anahtar Kelimeler:Koronavirüs, salgını, nedeniyle, yüz, binlerce, insanın, işsiz, kaldığına, dikka,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Ekonomi Haberleri
Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu'nda yapılan değişikliklere destek
Mersin Limanı doldu taştı
Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti

Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti
Kiraları ev sahipleri artırıyor!
Konut kiralarında fahiş fiyat uygulayanlar mercek altında
Mersin’de ev kiraları 2-3 kat arttı
Mersin’in ihracatı 6 milyar doları buldu
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,81ms