Bugün - 29 Mart 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Mersin 5,6 milyar dolar dış ticaret hacmi ile Türkiye'de 9. sırada"

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin'in 2019 yılında gerçekleştirdiği 3 milyar dolar ihracat ile Türkiye genelinde 8'inci sırada yer aldığını belirterek, "2,6 milyar dolar ithalat ile 9'uncu ve toplamda 5,6 milyar dolar dış ticaret hacmi ile yine 9'uncusu sırada yer almaktadır" dedi.

Ekonomi Haberi - 18 Mart 2020 Çarşamba - 13:43
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin'in 2019 yılında gerçekleştirdiği 3 milyar dolar ihracat ile Türkiye genelinde 8'inci sırada yer aldığını belirterek,
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin'in ticaret hacmi ile ilgili açıklama yapan Başkan Özdemir, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ayrıntılı dış ticaret istatistiklerinin 2020 yılına kadar serbest bölgeler ve gümrük antrepoları kapsam dışında tutularak yayınlandığını söyledi. Buna göre 2019 yılında Mersin'in 1,8 milyar dolar ihracat ile Türkiye genelinde 14'üncüsü sırada yer aldığını kaydeden Özdemir, "1.2 milyar dolar ithalat ile 16’ncı ve toplamda 3 milyar dolar dış ticaret hacmi ile yine 14’üncü sırada bulunuyordu. 2020 yılı Ocak ayından itibaren ise TÜİK, dış ticaret verilerinin hesaplanmasında serbest bölgeler ve gümrük antrepoları verilerini de dahil ederek ilgili istatistikleri genel ticaret sistemine göre yayınlanmaktadır. TÜİK tarafından uygulanmaya başlayan bu yeni yöntem, Mersinimizin ülkemiz dış ticaretindeki rolünü ve serbest bölgeler ile gümrük antrepolarının kentimiz açısından önemini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu yeni hesaplama yöntemine göre Mersin 2019 yılında gerçekleştirdiği 3 milyar dolar ihracat ile Türkiye genelinde 8’inci, 2.6 milyar dolar ithalat ile 9’uncu ve toplamda 5.6 milyar dolar dış ticaret hacmi ile yine 9’uncu sırada yer almaktadır" diye konuştu.

"Dış ticaret hacminin yüzde 48'lik bölümünü serbest bölge ve gümrük antrepoları oluşturuyor"
Verilere göre 5,6 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yüzde 48'lik bölümünü serbest bölge ve gümrük antrepoları kapsamında yapıldığını kaydeden Özdemir, "Bu oran ile Mersin Türkiye genelinde ilk sırada bulunmaktadır. Yani, serbest bölge ve gümrük antrepolarının kent dış ticaretine en aktif katkısı olan ildir. İstatistiklerin de gösterdiği gibi Mersin ülkemizde yerleşmiş dış ticaret kültürüne sahip nadir şehirlerden biridir. Üstelik kentimiz liman, serbest bölge, organize sanayi bölgesi, gümrüklü antrepolar, çok çeşitli lojistik imkanlar gibi sahip olduğu değerler ile bu alanda daha da gelişmek için önemli bir potansiyele sahiptir. Dolayısıyla kentimizin gelişim modeli açısından dış ticaret ve dış ticarete dayalı lojistik yatırımları büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda ilimiz için yeni ufuklar açacak olan Çukurova Havalimanı Projesi, Mersin Konteyner Limanı Projesi, Lojistik Merkezi Projelerinin tamamlanması halinde Mersinimiz bir ticaret ve lojistik merkezine dönüşecektir. Bu şekilde hem kentimiz ekonomisinin büyüme hızı ve refah seviyesi artacak, hem de istihdam ve gelir yaratma kapasitesi yükselecektir. Ticaret hacmimizin de genişlemesiyle çok daha rekabetçi pozisyona ulaşmamız mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı. 

 
Anahtar Kelimeler:Mersin, Ticaret, Borsası, Başkanı, Abdullah, Özdemir, Mersinin, 2019, yılında, g,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Ekonomi Haberleri
Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu'nda yapılan değişikliklere destek
Mersin Limanı doldu taştı
Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti

Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti
Kiraları ev sahipleri artırıyor!
Konut kiralarında fahiş fiyat uygulayanlar mercek altında
Mersin’de ev kiraları 2-3 kat arttı
Mersin’in ihracatı 6 milyar doları buldu
Diğer Başlıklar

Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Öz: “5 başlık altında 33 projemiz hazır, Toroslar için geliyoruz”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,90ms