Bugün - 20 Nisan 2024 Cumartesi
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Göksu Deltası yok olma tehlikesi yaşıyor!

Mersin'de ‘Dünya Sulak Alanlar Günü’ nedeni ile Gazeteci ve Fotoğrafçı Mehmet Miras, Ramsar sözleşmesi kapsamında koruma altındaki Göksu Deltası'nı konu alan 'Cennette Yedi Köy' isimli fotoğraf sergisi açtı.

Yaşam Haberi - 2 Şubat 2020 Pazar - 15:49
Mersin'de ‘Dünya Sulak Alanlar Günü’ nedeni ile Gazeteci ve Fotoğrafçı Mehmet Miras, Ramsar sözleşmesi kapsamında koruma altındaki Göksu Deltası'nı konu alan 'Cennette Yedi Köy' isimli fotoğraf sergisi açtı.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Palm City Mersin AVM’de açılan sergide 334 kuş türü ve deniz kaplumbağalarının birbirinden güzel fotoğrafları sergileniyor. Göksu Deltası’nı konu alan ve 1-13 Şubat tarihine kadar açık olacak “Cennette Yedi Köy” isimli fotoğraf sergisiyle ilgili konuşan Gazeteci ve Fotoğrafçı Mehmet Miras, “Silifke ilçesinde Akdeniz'e dökülen Göksu Nehri'nin taşıdığı alüvyonlarla oluşan toplam 22 bin 844 hektar alana yayılan Göksu Deltası, zengin bitki örtüsü, bereketli toprakları, hayvan varlığı ve birçok medeniyete yaptığı ev sahipliğiyle görenleri kendisine hayran bırakıyor. Göksu Deltası, sadece Türkiye’nin değil, bütün Doğu Akdeniz’in en önemli sulak alanlarından biri. Delta, Türkiye’deki 450’ye yakın kuş türünün 334’den fazlasına geçici ya da kalıcı olarak ev sahipliği de yapıyor. Delta içinde yer alan Akgöl ve Paradeniz Lagünü sadece kuşlar için değil, balıklar için de önemli. Endemik türlere de sahip delta, topraklarının verimli olmasıyla tarım için de son derece elverişli” dedi.

25 YILDIR GÖKSU DELTASI’NDAKİ KUŞ TÜRLERİNİ TAKİP EDİYOR

Göksu Deltası’ndaki kuş türü hareketliliğini 25 yıldır takip ettiğinin altını çizen Miras, “Kışlama ve kuluçka alanı olarak çok sayıda kuş türünün kullandığı delta, yılın hemen her mevsiminde, ilginç ve canlı peyzajın oluşumuna katkı sağlayarak çekiciliğini daha da arttırıyor. Özellikle Akdeniz kuşağında yalnızca belirli bölgelerde rastlanan ve sayıları gittikçe azalan saz horozu, bölgenin simgesi olarak da nitelendiriliyor. Kış aylarında ve göç zamanında kuş popülasyonu ve tür sayısının önemli ölçüde arttığı deltada, Türkiye'deki 450 türden 328'ini görmek mümkün. Ayrıca, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası öneme sahip 140 kuş türünden 106'sı, dünya çapında yok olma tehlikesi altında olan 24 kuş türünden de 12'si Göksu Deltası'nda yaşıyor. 14 bin 800 hektar karasal alanda tarım arazileri, göller, sazlıklar, tuzlu bataklılar, kumullar, kumsallar ve yerleşim merkezlerinin yanı sıra, 5 bin 500 hektarlık sulak alanda Akgöl ve paradeniz lagünü, birçok irili ufaklı sığ ve çoğunlukla mevsimsel göller ile drenaj kanalları ve çeltik tarlaları yer alıyor. Bölge florasında 441 bitki türü tespit edilen deltada, Türkiye'de korunmaya ihtiyacı olan türlerden 8 endemik ve 32 nadir tür olmak üzere, toplam 40 bitki türü bulunuyor. Delta, düzenli olarak kullandıkları için, büyük flamingolar açısından da ayrı bir önem taşıyor. Delta kuşlar tarafından kuluçkalama mevsimi dışında, çiftleşme öncesi ve sonrası göçte, kışlamada da kullanılıyor. Göksu Deltası'nda  4 tür kara ve su kurbağası, 6 tür kara ve su kaplumbağası, 14 tür kertenkele ve 10 yılan türü bulunuyor.  ''Caretta Caretta'' ve ''Chelonia Mydas'' türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı, Akdeniz'deki en önemli ana yuvalama bölgelerinden biri olarak nitelenen deltada, ayrıca yumuşak kabuklu Nil Kaplumbağası'na da rastlanıyor. Yeraltı su kaynakları açısından da oldukça zengin olan Göksu Deltası, Türkiye kıyı kumul florasının yüzde 22'sini barındırıyor. Doğal bitki örtüsünü Akdeniz'in maki formasyonu ile yoğun kumul bitkileri ve tuz steplerinin oluşturduğu delta, toprak yapısı ve iklim üretim deseninin çeşitlenmesi ve üretim miktarının artmasında önemli etken olarak belirtiliyor” dedi.

“DELTADA SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİNİN TEHLİKELİ BOYUTLARDA”

Deltada su ve toprak kirliliğinin tehlikeli boyutlarda olduğunu vurgulayan Miras, “Özellikle son yıllarda insan eliyle çıkartılan yangınlar nedeniyle kuş türleri büyük zarar görüyor. Deltadaki en büyük problemlerden biri yoğun tarımsal faaliyetler. Bunun temel nedeni bilinçsizce, yoğun miktarda kullanılan zirai ilaçlar. Yüzeyde yapılan her faaliyet yer altı suyunu kirletiyor zaten. Kanalizasyon olmayışı yer altı sularında yüksek toksik etkiye sahip olabilecek seviyede azota neden oluyor. Göksu Deltası, bugün su kirliliği, toprak kirliliği ve biyo-çeşitlilik yitimi açısından alarm veriyor çünkü hala sızdırmalı foseptiklerde evsel atık sular birikiyor. Alarm veriyor çünkü tarımsal faaliyetler, tarımla uğraşanların eğitimiyle ilgili hiçbir kayıt yok. Her ne kadar yasalarla korunuyor olsa da, bu koruma kağıt üzerinde kalıyor. 1989’da Akgöl ve civarı yaban alanını koruma bölgesi olarak kabul edilmiş. 1990’da özel koruma bölgesi ilan edilmiş. 1994’te RAMSAR anlaşmasına dahil edilmiş; uluslararası öneme sahip sulak alan olarak kabul edilmiş. Ayrıca 1. derece sit alanı” diye konuştu. 

 
Anahtar Kelimeler:Mersinde, ‘Dünya, Sulak, Alanlar, Günü’, nedeni, Gazeteci, Fotoğrafçı, Mehmet, M,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yaşam Haberleri
“ÇOCUKLARIMIZA HUZURLU YARINLAR BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
AKDENİZ’DE PAZARCI ESNAFI DENETLENİYOR
TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları

TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları
Genç kıza ‘Umut’ oldu
Karaduvar Sahili 2. Etap Park çalışmalarında sona gelindi
BÜYÜKŞEHİR'E ASFALT İSYANI!
Türkiye su yoksulu!
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,26ms