Bugün - 20 Nisan 2024 Cumartesi
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

KALBİNİZE DİKKAT EDİN!

Kardiyoloji Uzmanı Tuncay Parmaksız, çağımızın hastalığı olarak kabul edilen koroner arter kalp hastalığının ölüm sebepleri arasında en üst sırada yer aldığını hayat tarzında yapılacak ufak değişiklikler ve basit tedbirlerle hastalığın geciktirilebileceğini söyledi.

Sağlık Haberi - 28 Kasım 2019 Perşembe - 14:40
Kardiyoloji Uzmanı Tuncay Parmaksız, çağımızın hastalığı olarak kabul edilen koroner arter kalp hastalığının ölüm sebepleri arasında en üst sırada yer aldığını hayat tarzında yapılacak ufak değişiklikler ve basit tedbirlerle hastalığın geciktirilebileceğini söyledi.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tuncay Parmaksız, kadınların ve erkeklerin kalp tedavileri konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.  Kalbin kendisini besleyen damarların çeşitli sebeplerle daralması sonucunda oluşan göğüs ağrısından, kalp krizine ve ölüme kadar değişen hastalıklara koroner arter hastalığı dendiğini söyleyen Kardiyoloji Uz. Dr. Tuncay Parmaksız, “Kalp insan vücudunda dolaşım sistemimizin devamlılığını sağlayan bir pompa görevi görür. Akciğerlerde temizlenen kanı vücuttaki organlara pompalar. İşte bu pompalama görevini kendisini oluşturan kas kitlesi sayesinde gerçekleştirir. Ancak bu görevi görebilmesi için kendi kas kitlesinin de temiz kana ihtiyacı vardır. Bu kanı taşıyan damarlara koroner arter bu damarların hastalığına ise koroner arter hastalığı denmektedir” şeklinde konuştu.

 

“RİSK FAKTÖRLERİNİN EN ÖNEMLİSİ YAŞ VE CİNSİYETTİR”

 

Hastalığın faktörlerini açıklayan Uz. Dr. Tuncay Parmaksız, "Koroner arter hastalığına bağlı ölümlerin erkeklerde 66 bin,  bayanlarda ise 61 bine yaklaşan ölüm oranı ile karşımıza çıkan en önemli hastalıkların başında gelmektedir. Risk faktörlerinin en önemlisi yaş ve cinsiyettir. Yaş olarak erkeklerde belirli bir oranda devam ederken, kadınlarda bu oran menopoza kadar daha düşük oranda gözükür. Menopozdan sonra kadınlar ve erkekler arasında ki risk eşitlenmektedir. Genellikle erkeklerde erken yaşlarda bu oran kadınlara göre iki kat fazla görülmektedir. Diğer risk faktörümüz hipertansiyondur. Hipertansiyonda koroner arter riski olarak yüzde 35 koroner arter hastalığına bağlı ölümleri arttırabilmektedir. Üçüncü risk faktörümüz sigaradır. Sigara genellikle vücudumuzda sempatik sinir sistemi aktivasyonuna bağlı olarak riski arttırabilmektedir. İnflamatuar faktörler CRP  homosistein seviyesini arttırarak koroner kalp hastalığı riskini arttırabilmektedir. Bir başka risk faktörümüz ise diyabettir. Diyabet genellikle insülin direnci ile seyir etmek ile birlikte. İnsülin direncimizin arttığı, kan şeker oranımızın 110ml/desirtenin üstünde olduğu durumlarda koroner arter hastalığı riskini arttırabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

“METABOLİK SENDROMDA SANTRAL OBEZİTE ORANI ÇOK ÖNEMLİDİR”

 

Dördüncü risk faktörümüz hiperlipidemi kolesterol seviyemizde ki artışlar koroner arter hastalığı riskimizi arttırabilmektedir. Beşinci risk faktörümüz sedanter yaşam yani sakin ve sıkıntısız bir yaşam beklerken stresli bir yaşam tarzı bizim koroner arter hastalığı riskimizi attırabilir. Genetik risk faktörleri önemli birer kardiyovasküler risk faktörleridir. Özellikle  erkekler de 45 yaşından önce, bayanlarda 55 yaşından erken ailesinde birinci derece kalp damar hastalığı olan kişilerin koroner kalp hastalığı riski iki kat artmaktadır. Diğer risk faktörlerimiz metabolik sendrom başlığı altında anlatılabilir. Metabolik sendromda santral obezite oranı çok önemlidir. Özellikle bayanlarda 88 cm ve üzeri bel çevresi, erkeklerde 102 santimin üzerinde olması tetiklemektedir. Kandaki  RDL seviyemizin yükselmesi de etkilidir. Özellikle RDL kolesterol seviyemizin artması buna sebep olmaktadır. Trigliserid seviyemizin 150 ml / desitrenin üzerinde olması kan şekeri seviyemizin 110/ desitrenin üzerinde olması kan basıncı seviyemizin 145-135/80 ml civarı değerinin üzerinde olması bu hastalığın risklerini arttırır" dedi.

 

“DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENİN”

 

Kalp damar hastalıklarından korunmanın risk faktörlerinin tedavisiyle mümkün olduğuna değinen Parmaksız, “Düzenli ve dengeli beslenin. Hafif orta tempoda günlük yürüyüşler yapın. İdeal kilonuzu koruyun. Sofrada tuz kullanımından ve tuzlu gıda tüketiminden kaçının. Aşırı yağlı beslenmeden uzak durun. Beyaz eti (balık, tavuk, hindi) kırmızı ete tercih edin. Alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun. Eğer içiyorsanız sigarayı derhal bırakın. Tansiyonunuzu düzenli aralıklarla ölçtürün. Açlık kan şekerinizi düzenli aralıklarla baktırın. Birinci derece akrabalarınız içerisinde 50 yaşından önce koroner arter hastalığına (kalp krizi, stent veya bypas) yakalanmış olanlar varsa siz de mutlaka sağlık kontrollerinizi yaptırın” dedi. 

 
Anahtar Kelimeler:Kardiyoloji, Uzmanı, Tuncay, Parmaksız, çağımızın, hastalığı, olarak, kabul, edi,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Sağlık Haberleri
Uzman psikologlar depremzedelerin yanında!
Dikkat! Bu virüsler çok yaygın!
Akdeniz’de “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme Semineri”

Akdeniz’de “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme Semineri”
Akdeniz’de çocuklara “Oyun Terapisi” hizmeti
Uzmanından kalp hastalarına uyarı ‘Soğuk havaya dikkat edin, önleminizi alın’
Şen: "Aile hekimliği Türkiye modeli iflas noktasında"
Mersin'de sağlık çalışanları maaş promosyonlarının yenilenmesini istiyor
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,79ms