Bugün - 28 Mart 2024 Perşembe
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

MERSİN ŞEHİR HASTANESİ ORGAN BAĞIŞINDA BÖLGE BİRİNCİSİ

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Bahar Aydınlı, Organ bağışı ve nakli açısından 9 bölgeye ayrılan ülkemizde Mersin Şehir Hastanesi’nin kendi bölgesinde birinci olduğunu söyledi.

Sağlık Haberi - 16 Kasım 2019 Cumartesi - 13:25
Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Bahar Aydınlı, Organ bağışı ve nakli açısından 9 bölgeye ayrılan ülkemizde Mersin Şehir Hastanesi’nin kendi bölgesinde birinci olduğunu söyledi.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Bahar Aydınlı, organ bağışı konusunda açıklamalarda bulundu. Toplumumuzda çoğu kez beyin ölümü ile bitkisel hayat karıştırıldığı belirten Dr. Aydınlı, “Beyin ölümünde beyine, beyinciğe ve beyin sapına hiç kan gitmez ve beyin kan akımı kesildikten 3-7 dakika sonra ölür. Oysaki bitkisel hayatta beyin kanlanması normaldir. Medyada bir ay, üç yıl sonra ayıldı ya da morgda canlandı diye duyduğumuz durumların tamamı bitkisel hayattır (koma). Beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin hayata dönmesi hiç olmamıştır, imkânsızdır. Aslında bütün ölümler beyin ölümüdür. Klasik ölümde, kalp durduğu için beyne kan gidemez ve beyin yani kişi ölür. Organ bağışına imkân veren beyin ölümünde ise; kişinin ani bir kaza, kurşunlanma veya beyin kanaması, beyne pıhtı atma gibi sebeplerle, YOĞUN BAKIMDA YATARKEN, solunum cihazına bağlı iken, sadece beyin kan akımının kesilmesi ve ölmesidir. Beyin ölümü olduğunda kişi ruhunu da o an teslim eder. Yasal olarak ancak bu aşamadan sonra beyin ölümü olup olmadığına dair tetkikler yapılır. Yani kişi ruhunu teslim etmeden bunun tahlilleri dahi yapılmaz” dedi.

Organ bağışı yaptığı ve organ bağış kartını taşıdığı takdirde ölüme terk edilebileceğini düşünen vatandaşlarımızın olduğuna da dikkat çeken Aydınlı, “Oysa oldukça yanılmaktalar, bu konuda suiistimal olamaz. Organ bağışının amacı hayat kurtarmaktır! Sizin hayatınızı feda edip bir başkasının hayatını kurtarmak değildir. Beyin ölümü kavramı organ nakli için ortaya çıkmamıştır. Ancak, organ nakli için çok önemlidir. Zaten organ naklinin olabilmesi için tam teşekküllü bir hastanenin yoğun bakımında makinelere bağlıyken ölümün gerçekleşmesi gerekir. Beyin ölümü geliştikten sonra makineler sayesinde organlar bir süre daha canlı tutulmaktadır. Kaldı ki organların alınabilmesi için kişinin hayattayken bağış yaptığı halde yine de ailenin imzalı izninin alınması gerektiği unutulmamalıdır. Bağış kartı taşımak bazen tam tersine daha iyi bakıma neden olmaktadır. Mesela bir kaza anında üzerinden organ bağış kartı çıkan bir vatandaş, beyin ölümü tespitinin yapılabildiği en teşekküllü hastanelere taşınmak zorundadır. Beyin ölümü tespiti sadece bunu muayene etmesi gereken iki daldaki uzmanın ve 3. basamak yoğun bakımın bulunduğu hastanelerde yapılabilir. Bu da sizin eksiksiz bir bakım görmeniz demektir” ifadelerini kullandı.

MERSİN ŞEHİR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BÖLGEMİZDE BİRİNCİ

Organ bağışı ve nakli açısından 9 bölgeye ayrılan ülkemizde, Mersin’in Adana Bölge Koordinasyon merkezine bağlı olarak çalıştığını söyleyen Aydınlı, “Gururla ifade etmek istiyorum ki; 1 Şubat 2017 yılında hizmete açılan Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi kendi bölgesine birinci, Türkiye genelinde ise her yıl ilk 10’a girmektedir. Hastanemizde 2018 yılında 35 beyin ölümü gerçekleşmiş ve bunların 13’ü ailelerinin izni ile organ bağışında kullanılmıştır. Düşününüz her bağışta karaciğer ve böbreklerin kullanıldığı şeklinde kaba bir hesap yapsak bile, vefat eden bu 13 kişi, ölmek üzere bekleyen 39 hastaya can vermiş, hayatını kurtarmış demektir. Günümüzde bundan daha büyük bir sevap hayal edemiyorum. Hastanemizde 2019 yılında kasım ayının ortasına dek ise, 36 beyin ölümü gerçekleşmiş ve 11 aile vefatlarının organ bağışına izin vermiştir. Halkımızın organ bağışı ile ilgili doğruları bilmesi muhakkak ki bunu çok daha yukarılara taşıyacaktır” şeklinde konuştu. 

 
Anahtar Kelimeler:Mersin, Şehir, Eğitim, Araştırma, Hastanesi, Başhekim, Vekili, Dr, Bahar, Aydınl,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Sağlık Haberleri
Uzman psikologlar depremzedelerin yanında!
Dikkat! Bu virüsler çok yaygın!
Akdeniz’de “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme Semineri”

Akdeniz’de “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme Semineri”
Akdeniz’de çocuklara “Oyun Terapisi” hizmeti
Uzmanından kalp hastalarına uyarı ‘Soğuk havaya dikkat edin, önleminizi alın’
Şen: "Aile hekimliği Türkiye modeli iflas noktasında"
Mersin'de sağlık çalışanları maaş promosyonlarının yenilenmesini istiyor
Diğer Başlıklar

Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Öz: “5 başlık altında 33 projemiz hazır, Toroslar için geliyoruz”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,98ms