Bugün - 28 Mart 2024 Perşembe
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Büyükşehir’den kırsal kalkınmaya büyük destek

Mersin’de tarımın gelişmesi ve üreten bir kent olma yolunda hayata geçirdiği projeler ile tarımsal üretime katma değer kazandıran Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca liralık yeni projeleriyle Mersin tarımına can suyu verecek.

Teknoloji Haberi - 5 Kasım 2019 Salı - 15:51
Mersin’de tarımın gelişmesi ve üreten bir kent olma yolunda hayata geçirdiği projeler ile tarımsal üretime katma değer kazandıran Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca liralık yeni projeleriyle Mersin tarımına can suyu verecek.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin’de tarımın gelişmesi ve üreten bir kent olma yolunda hayata geçirdiği projeler ile tarımsal üretime katma değer kazandıran Mersin Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca liralık yeni projeleriyle Mersin tarımına can suyu verecek. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan projeler, en kısa zamanda birbiri ardına hayata geçirilecek. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından uzman yönetici ve teknik personeller tarafından hayata geçirilecek tarımsal destek projeleri ile Mersin tarımının daha da gelişmesini sağlayarak, üreten ve kazanan bir Mersin yaratılması için tarımsal üretime can suyu olunması amaçlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından üreten bir Mersin yaratma amacıyla hazırlanan projeler, Mersin’de fark yaratacak. İlk olarak ilköğretim okullarında “Süt Senin Gurur Mersin’in” projesiyle kent merkezinde 30 okulda tam 1 milyon 160 bin kutu sütü öğrencilerle buluşturacak olan Büyükşehir Belediyesi, çocuklara süt alışkanlığı kazandırmayı amaçlarken, bir taraftan da süt üretici birlik ve kooperatiflerinden alacağı sütler ile tarımsal üretime destek olacak. Proje, 7 Kasım’da başlayacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Menkobirlik ortaklığında yürütülen proje sayesinde daha sağlıklı nesiller yetişmesine de imkan sağlanacak.

 

GELİRİ OLMAYAN KADINLARA KOÇ VE KOYUN DESTEĞİ

 

Özellikle kadın ve genç nüfusa yönelik faaliyetleri ile kısa sürede fark yaratmayı başaran Büyükşehir Belediyesi, 5 yıl içinde kırsalda yaşayan ve geliri olmayan 925 kadın üreticiye 1 koç ve 4 koyun desteği sağlayacak. 2020 yılında 50 kadın ile projeyi hayata geçirmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, 8 milyon 750 bin 400 liralık bütçe ile 2024 yılına kadar toplamda 925 kadına sosyal güvence kazandırarak, yöredeki hayvancılığın da gelişmesine destek sağlayacak. “Kırsalda yaşayan ve geliri olmayan kadın üreticiye koç ve koyun desteği projesi” ile bölgede et üretimi de dengeli hale gelecek. Yeni ve yerli üretime verdiği desteklerin yanında mevcut üretimi de destekleme kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticiler için yüzde 25 hibeli buzağı, oğlak ve kuzu barınağı desteği sağlayacak. Proje kapsamında 150 üreticiye 1 milyon 500 bin liralık bütçe ayıran Büyükşehir Belediyesi, Mersin tarımının geleceği için hazırladığı projeyi, 2022 yılında hayata geçirecek. Mersin’in yayla ve kırlarında gerçekleştirilen bal üretimini de destekleme projelerine dahil eden Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, arı üreticilerine yüzde 50 hibeli damızlık ana arı desteği verecek. 5 yılda 2 bin 900 üreticiye 202’şer adet döllenmiş damızlık ana arı desteği sağlayacak projeyi hayata geçirmek için gün sayan Büyükşehir Belediyesi, toplamda 1 milyon 950 bin liralık bütçe ile Mersin arıcılığına çağ atlatacak. “Kooperatiflere alet, ekipman ve makine desteği” projesi ile kooperatiflere daha hızlı ve etkin üretim yapmaları için ihtiyaç duyulan ceviz soyma, antepfıstığı kavlatma ve dal, dane ayırma makinası gibi ekipman ve makine desteği vermeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, üreticinin sırtından tam 7 milyon 750 bin lirayı bulan gider yükünü alacak. Dev bir bütçe ayrılan projeden toplamda 1550 üretici faydalanacak.

 

ORGANİK TARIM İÇİN KOOPERATİF KURULACAK

 

Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde organik tarımın yaygınlaştırılması amacıyla organik tarım üreticilerinin bilinçlendirilmesi ile organik ürünlerin yetiştirilmesi, saklanması ve pazarlanması amacıyla kooperatif kurulmasını sağlayacak. Üretilen ürünlerin markalaşma ve ticaret faaliyetleri aşamasında da rol üstlenen Büyükşehir Belediyesi tarafından üretilen ürünlerin katma değer kazanması amacıyla tam 225 bin liralık kaynak sağlanacak. Kadınların tarımsal üretimde daha etkin rol üstlenmesi için sera kurulumu projesi hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, seçilen 192 üreticiye 250 metrekarelik sera kuracak. Kadın üreticilere kesme çiçek yetiştiriciliği için destek vererek üreticilerin gelirlerine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlamayı hedef alan Büyükşehir, bu proje için 2 milyon 400 bin lira bütçe ayıracak. Tarımsal üreticilere ekonomik gelir kazandırmak ve Mersin’i daha yeşil bir kent haline getirmek için fide ve fidan dağıtımına hız kesmeden devam etmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, 65 bin üreticiye zeytin, incir, antepfıstığı, hünnap, kestane, Trabzon hurması, keçiboynuzu fidanı, lavanta, kantaron fidesi ve nergis soğanı dağıtacak. 5 bin üretici ile 2020 yılında dağıtımlara başlamayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, 5 yılın sonunda 65 bin üreticiye 14 milyon 630 bin liralık fide ve fidan dağıtmış olacak. Kent genelinde kurduğu 12 Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi İstasyonu ile bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, ilaçlama için en uygun zamanı bu istasyonlar sayesinde belirleyecek. Üreticileri uyararak zararlı mücadelesinde para, enerji ve zaman kaybının önüne geçen Büyükşehir Belediyesi, ilaçların çevreye verdiği zararları da en aza indirmek amacıyla 18 Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi İstasyonu daha kuracak.

 

YEREL ÜRÜNLERE SAHİP ÇIKILACAK

 

“Yerel ürünlere sahip çıkma projesi” kapsamında tespiti yapılan 150 üreticinin yerel tohum mirasına sahip çıkılacak. Tarımda sürdürülebilirlik için uzun vadede doğal kaynakların korunması, çevreye ve diğer canlı türlerine zarar vermeyen tarımsal teknolojilerin kullanıldığı bir tarımsal yapı oluşturmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, yerel ürünlerin geleceği için 550 bin liralık bütçeyi, yerel ürünlere sahip çıkma projesine ayırdı. İstiridye mantarı üreticilerine yüzde 50 hibeli kompost hammadde alımı ve yapımı desteği verecek bir proje hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, kurulan kompost üretim tesisinde yüksek verimli ve kaliteli kompost yaparak, üreticilerin kar oranını ve verimini arttıracak. 1620 üreticiyi kapsayacak proje için 4 milyon 50 bin lira bütçe ayıran Büyükşehir Belediyesi, üretim tekniğinin basit ve maliyetin düşük olmasından dolayı istiridye mantarı üreticiliğine yönelen üreticinin ucuz ve kaliteli kompost ihtiyacını ortadan kaldıracak. Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile yılda 1500 ton kapasiteli tarımsal atıklarla istiridye mantarı kompost üretim tesisi kurulacak. Ülke genelinde üretimi yapılan badem sektöründe kalite ve verim ile söz sahibi olan Mersin’de badem üretici kooperatiflerine dağıtılacak 50 badem soyma ve kırma makinesi desteği ile üreticinin ekonomi ve zaman kaybı önlenecek. Üreticilerle daha hızlı ve etkin bir şekilde çalışan kooperatiflere dağıtılacak makineler sayesinde önemli bir ihtiyaç daha ortadan kaldırılacak. Bu proje için 1 milyon 200 bin lira bütçe ayrılacak.

 

BİTKİSEL ATIKLAR ORTADAN KALKACAK

 

Özellikle meyve üreticilerine sağlanacak bitkisel atık kıyma makinesi desteği ile bitkisel atıklar ortadan kalkacak. İsteyen üretici kıyımı yapılan atıkları gübre olarak kullanacak, isteyen üretici de ihtiyaç duyulan yerlerde ortaya çıkan kıyılmış atıkları kullanacak. 1 milyon 950 bin lira bütçeli ve yüzde 50 hibeli proje sayesinde atıklar değer kazanacak, çevre ise atıklardan arınmış olacak. Üreticilere daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşan kooperatiflerle birlikte yürütülecek “Erik üretici kooperatiflerine erik boylama makinesi desteği” projesi ile tam 80 makine erik üretici kooperatiflerine dağıtılacak. Üretici için önemli bir ihtiyacı ortadan kaldıran Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon 700 bin liralık proje ile üreticinin omzundan ağır bir yükü daha kaldıracak. Benzer bir proje ile 1 milyon 600 bin liralık bütçeyi zeytin üreticisine dağıtmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, yüzde 50 hibe ile 160 adet zeytin boylama makinesi dağıtacak. Kadın üreticilerin emeklerinin karşılığını bulmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, özellikle hediyelik eşya üretimi yapan kooperatiflerin ürünlerini satın alarak destek sağlayacak. Satın alınan ürünler Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli organizasyon ve ziyaretlerde hediye edilecek. 1 milyon 300 bin liralık proje ile üretilen ürünler ekonomik karşılığını bulurken, sunumu yapılan hediye ve promosyon gibi ürünler de yerli üreticiden sağlanmış olacak.

 

ZİRAİ ATIKLAR BERTARAF EDİLECEK

 

Biber ve domates üreticilerine en büyük zararı veren bitkisel zararlılara karşı da tarımda biyoteknik mücadele projesini hayata geçirmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, üreticilere 2 milyon 30 bin lira değerinde 203 bin adet feramon tuzak dağıtımı yapacak. Tarımsal faaliyetlerin yoğun yapıldığı bölgelerde seyyar atık depoları dağıtarak zirai ilaç ambalaj ve atıkları toplamayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, böylelikle çevre kirliliğinde önemli rol üstlenerek toprağa ve suya karışan, bitkisel ürünlere bulaşan atıkları bertaraf edecek. Kent genelinde 100 adet kurulacak bertaraf depoları ise sadece 350 bin liraya temin edilecek. Yaş sebze ve meyvelerin kurutularak değerlendirilmesi için kooperatifleri desteklemeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, kuracağı 1 milyon 500 bin liralık 6 kurutma sistemi sayesinde ekonomik geliri düşen ürünlerin kurutularak değer kazanmasını sağlayacak. Daha kaliteli ve yüksek gelirli üretim için eğitimin önemine işaret eden bir proje hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, 450 kursiyere uzmanlar tarafından uygulamalı meyve budama, zirai mücadele, aşılama teknikleri ve istiridye mantarı üretimi konularında eğitim verecek. 530 bin lira maliyetli proje ile verilen eğitim sonrasında üreticilerin ürünlerinin kültürel bakım işlemleri doğru şekilde uygulanacak.

 
Anahtar Kelimeler:Mersin’de, tarımın, gelişmesi, üreten, bir, kent, olma, yolunda, hayata, geçirdi,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Teknoloji Haberleri
Akkuyu’da ilk ünitenin ana işleri tamamlandı
Nükleer enerjinin yeşil olarak tanınması için 'AB Taksonomi' kriterlerinin analizi
Akkuyu NGS'nin 1'inci ünitesinde iç koruma kabuğu tamamlanıyor

Akkuyu NGS'nin 1'inci ünitesinde iç koruma kabuğu tamamlanıyor
70 yıllık NGS hayali Türkiye-Rusya işbirliğiyle gerçekleşiyor
Akkuyu'da başlatma ve devreye alma yedek kazan dairesi için üretilen teknik ekipmanların montajı başladı
Akkuyu NGS'de hava kanalları üretimine başlandı
Akkuyu NGS'nin 1'inci güç ünitesinde kutup vincinin montajı yapıldı
Diğer Başlıklar

Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Öz: “5 başlık altında 33 projemiz hazır, Toroslar için geliyoruz”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,93ms