Bugün - 25 Nisan 2024 Perşembe
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Tarihi binaların yaşaması lazım!

Toros Üniversitesi tarafından 7-8 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenecek, “1. Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu” kamuoyuna tanıtıldı.

Eğitim Haberi - 5 Kasım 2019 Salı - 15:48
Toros Üniversitesi tarafından 7-8 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenecek, “1. Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu” kamuoyuna tanıtıldı.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Toros Üniversitesi tarafından 7-8 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenecek, “1. Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu” kamuoyuna tanıtıldı. Üniversitenin Uray Kampüsü’nde düzenlenen toplantıda Güzel Sanatlar Mimarlık ve Tasarım Bölümü Dekanı Prof. Dr. Erkin Erten ve Prof. Dr. Yüksel Özdemir, sempozyuma dair bilgilendirme yaparak, soruları cevapladı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Özdemir, “Bu binaların tapusu bize ait değil. Valide Sultan Vakfı’nın malı, restore edip bu kente kazandırmak için fedakarlık yaptığımız bir iş burada olmak. Restorasyon için harcadığımız parayla başka yerde binalar yapabilirdik. Ama biz bu kentin uray Caddesi’nin canlanmasını istiyoruz. Eğitim rant yolu değildir” ifadelerini kullandı.

“TARİHİ BİNALARI KORUMALIYIZ”

Güzel Sanatlar Mimarlık ve Tasarım Bölümü Dekanı Prof. Dr. Erkin Erten ise, “Anadolu pek çok uygarlığa ev sahihliği yapmış bir yer. Dünyada bu kadar kültüre ve medeniyet ev sahipliği yapan bir başka coğrafya yok, dolayısıyla çok sayıda kültür hazinesi barındırıyor. Ülkemizde kültür mirasının korunmasına yönelik çalışmalar 1950’lerde başlıyor. Korumayı yasalarla sağlamaya çalışmışız o günden bugüne, yani toplumsal bir mutabakat istenilen şekilde yerleşmemiş, toplumsal destek de bu nedenle Avrupa’ya göre hep geride kalmış. Anadolu coğrafyasında Kilikya yani Çukurova çok önemli bir yer tutuyor. Ovalık Çukurova Adana, dağlık Kilikya’da burası. En önemli tarihi yerleşimler de Türkiye tarihinde bu Akdeniz coğrafyasında olmuş.  Kent merkezlerinde tarihi kent dokusu var ama bu doku zaman içerisinde önemli tahribata uğramış durumda. Kentin içerisinde olduğu için rant fazla dolayısıyla tahribatta fazla oluyor. Ama biz zaman içerisinde bunları yeteri kadar koruyamadık. Tarihi kent merkezindeki, tarihi yapıları.  Geç Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet dönemine ait pek çok eserler var kentlerde, Mersin’de ise bunlar belirli bir bölgede az sayıda kalmış durumda.  Tarsus Limanı’nın yetersiz kalması ile Mersin’de kentin gelişmesi Uray Caddesi’nde ticaret akslı gelişmeye başlıyor. Şimdi biz ise bugün 1-2 senedir bu tarihi mekanda eğitim sürdürmekteyiz. Bu sempozyumu neden yapıyoruz? Mersin’deki tarihi kent dokusundaki yapıların yeteri kadar literatüre girmediği, bilimsel araştırmalarda yer almadığını gördük. Dolayısıyla burada bir sempozyum düzenleyerek sadece mimarlık değil sosyolojik, arkeolojik alanlara dair ne kadar belge var ise bu tarihi binalara yönelik bunların ortaya çıkmasını, derlenip bir kitap haline getirilmesini planladık” diye konuştu.  

“TARİHİ MERKEZLERE EĞİTİM VE KÜLTÜRÜN SOKULMASI ORAYI CANLANDIRIYOR”

“Buradaki amaç; tüm bilgileri, belgeleri bir araya getirmek. Bir taraftan da biz madem bu tarihi çevrede eğitim sürdürüyoruz, mimarlık eğitimde çevrenin önemine binayen; tarihi kent merkezine yönelik bir sempozyum düzenlemeyi kendimize görev bildik. Bu sempozyumu tepkilere göre devam ettirmeyi hedefliyoruz.  Kent içerisinde bir dağınıklık görüyorum ama bunun yanında da bir toparlanma görüyorum. Hemen yanınızda birkaç tane bina kullanılmayı bekliyor. Şimdi onların çoğunu onarmaya başladılar” diyen Prof. Dr. Erten, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz burada üniversite olarak eski Papaz Mektebi denilen yeri aldık, Kilisenin bulunduğu binada da yönetim binamız var. Bizim istediğimiz aslında tüm üniversitenin buralardaki binalarda yer alması. Yani burayı bir üniversite kenti gibi düşündük. Eski Mersin’de daha çok kültürel ve eğitim yapılarının olmasını istedik. Tarihi binaları olduğu gibi bırakmak ölüme terk etmek, işlerlik kazandırmak ise yaşatmak demektir Binalar restore ediliyor bu önemli ama bundan da önemlisi bu binaları kimin kullanacağıdır. Vali sembolik olarak buradaki tarihi hükümet konağında oturmalı, korunmalı bu alanlar. Ama ticari olmamalı bu alanlar. Ama kent merkezi olduğu için rant fazla buralarda. Binaları boş bırakmak olmuyor, yaşaması lazım. Bizim yaptığımız bu çalışma ile bu bölgeye dair bilgi sahibi olmak isteyenlere de kaynak yaratmış olacağız. Toros Üniversitesi’nden 5, MEÜ’den 9 bildiri ve 8 ayrı üniversiteden katılımcılar var. 3 Ocak Ortaokulu ve etrafındaki binaları alıp, Toros Üniversitesi’ni buraya yerleştirme gibi bir düşüncemiz var. Hatta Kütüphaneyi dahi almayı düşündük. Bu sayede ticaret zaten kendiliğinden canlanıyor. Böyle tarihi merkezlere eğitim ve kültürün sokulması orayı canlandırıyor.”

 
Anahtar Kelimeler:Toros, Üniversitesi, tarafından, 78, Kasım, 2019, tarihlerinde, düzenlenecek, “1,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Eğitim Haberleri
Vali Pehlivan: "Hiçbir öğrencimizi mağdur etmeyeceğiz"
Gültak, Miraç’ı Etüt Merkezine davet etti
Okullar 20 Şubat'a kadar tatil edildi

Okullar 20 Şubat'a kadar tatil edildi
"Kış Okulları" hayata geçiriliyor
Akdenizli gençlere eğitim desteği
Akdeniz Belediyesinin ücretsiz üniversite hazırlık kursu başlıyor
Akdenizli Deniz’in büyük başarısı
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,85ms