Bugün - 28 Mart 2024 Perşembe
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Limona değer kazandıracak proje başlıyor

Mersin Üniversitesi liderliğinde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Mersin Ticaret Borsası ortaklığında Mersin ve Adana’da ‘Limonun Tedarik ve Değer Zinciri Analizi’ gerçekleştirilecek. Projeyle üretimden tüketiciye kadar geçen süreçte limonun fire oranlarının düşürülmesi, üretici ve tüketici refahının sağlanması hedeflenirken, enflasyonun düşürülmesine katkı sağlamak da amaçlanıyor.

Eğitim Haberi - 25 Ekim 2019 Cuma - 12:42
Mersin Üniversitesi liderliğinde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Mersin Ticaret Borsası ortaklığında Mersin ve Adana’da ‘Limonun Tedarik ve Değer Zinciri Analizi’ gerçekleştirilecek. Projeyle üretimden tüketiciye kadar geçen süreçte limonun fire oranlarının düşürülmesi, üretici ve tüketici refahının sağlanması hedeflenirken, enflasyonun düşürülmesine katkı sağlamak da amaçlanıyor.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin ve Adana’yı kapsayan çalışmalar ve anketler yapılarak, limona değer kazandırılması amaçlanan ‘Limonun Tedarik ve Değer Zinciri Analizi’ projesi, hem üretici hem tüketici refahına katkı sunmayı amaçlayan bir proje. Proje kapsamında Türkiye’nin limon üretim merkezi üssü haline gelmiş Çukurova’da üretim, paketleme, depolama ve ihracat süreçlerinde tedarik ve değer zinciri incelenerek bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca üretimden tüketime kadar gerçekleşen süreçte kayıpların oranları belirlenerek bu kayıpların azaltılmasına yönelik alınacak tedbirlerin ortaya konulması da amaçlanıyor. İki yıl sürecek projenin paydaşları, Mersin Ticaret Borsasında bir araya gelerek detayları paylaştı. Toplantıya, Projenin yürütücüsü Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Değirmen, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Dr. Osman Uysal, Mersin Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Sarı ile proje ortakları katıldı.

“AMACIMIZ, HEM ÜRETİCİ REFAHINA HEM DE TÜKETİCİ REFAHINA KATKIDA BULUNMAK”

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Süleyman Değirmen, toplantıda projenin amacı ve hedefleri konusunda bilgiler verdi. Mersin ve Adana’da üretim ve ihracatta önemli bir paya sahip olan limonun, bu bölge için çok çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Değirmen, proje ile limonun üretim, paketleme, depolama, iç piyasa ve ihracat süreçlerinde tedarik zinciri ve değer zincirinin ve fire oranlarının tespit edilmesini hedeflediklerini söyledi. Değirmen, “Amacımız, tedarik zinciri-değer zinciri ilişkisini ele alarak, bu zincirlerin bir haritasını çıkartmak, bu zincirlerdeki temel oyuncuları tanımlayarak, faktörler kimlerdir, nelerdir, buradan üretici ve tüketici refahına kadar gidebilmek. Çünkü gerek hükümet tarafından gerekse yapılan çalışmalar yoluyla enflasyon hesaplamasında özellikle limonun payının yüksek olduğu söyleniyor. Biz tedarik ve değer zincirlerini bu projedeki şekliyle ortaya koyabilirsek, fire oranlarını da düşürebilirsek hem üretici refahına hem de tüketici refahına katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. Projemiz bu anlamda önemli” dedi.

“ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİNE KATKI SAĞLAMAYI DA HEDEFLİYORUZ”

Proje ile üretim, tedarik, dağıtım aşamalarında yaşanan aksaklıkları tespit ederek çözüm önerileri sunulacağını belirten Değirmen, “Proje ile ar-ge ve inovasyon çalışmalarında katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yaygın etki-katma değer kısmı önemli. Tedarik zinciri ve değer zinciri içerisinde yer alan tüm aktörler için alternatif iş modellerinin oluşturulması, daha rekabetçi bir hale gelebilmesi için sektörün büyüme potansiyelinin tespit edilmesi ve buna yönelik politikaların belirlenmesi de çalışmalarımız arasında yer alacak. Enflasyonun düşürülmesine katkı sağlamayı da hedefliyoruz. Limonun fiyatında nasıl stabil bir durum oluşturulabilir, dalgalanmalar nasıl minimuma indirilebilir, onları da projemizde söylemeye çalışacağız” diye konuştu. Projede bir çalıştay, iki odak grup toplantısı, 367 üreticinin yanı sıra 67 paketleme tesisi, 30 doğal depo işletmesi, 30 tüccar ve 55 ihracat firması ile anket çalışması yapılacağını dile getiren Değirmen, daha sonra gerçekleştirilecek swot analizlerinden elde edilecek tüm çıktılar değerlendirilerek alternatif iş modellerini oluşturulacağını kaydetti. Değirmen, projenin bütçesinin, Mersin Ticaret Borsasının da katkılarıyla yaklaşık 110 bin lira olduğunu ifade etti. 

 
Anahtar Kelimeler:Mersin, Üniversitesi, liderliğinde, Alata, Bahçe, Kültürleri, Araştırma, Enstitü,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Eğitim Haberleri
Vali Pehlivan: "Hiçbir öğrencimizi mağdur etmeyeceğiz"
Gültak, Miraç’ı Etüt Merkezine davet etti
Okullar 20 Şubat'a kadar tatil edildi

Okullar 20 Şubat'a kadar tatil edildi
"Kış Okulları" hayata geçiriliyor
Akdenizli gençlere eğitim desteği
Akdeniz Belediyesinin ücretsiz üniversite hazırlık kursu başlıyor
Akdenizli Deniz’in büyük başarısı
Diğer Başlıklar

Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Öz: “5 başlık altında 33 projemiz hazır, Toroslar için geliyoruz”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,88ms